V: Statligt stöd ska ge fattiga barn bättre somrar

ALMEDALEN. Vänsterpartiet har fått igenom alla sina tidigare förslag om att bekämpa barnfattigdomen, enligt V-ledaren Jonas Sjöstedt. Därför tror han att det finns goda möjligheter att även det nya sommarlovsstödet ska bli en framgång i förhandlingarna med regeringen.

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt tror sig ha goda möjligheter att få igenom förslaget om sommarlovsstöd i förhandlingarna med regeringen.
Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt tror sig ha goda möjligheter att få igenom förslaget om sommarlovsstöd i förhandlingarna med regeringen.Foto: Foto: Altinget
Johanna Alskog

En kvarts miljard kronor per år ska fördelas över landets kommuner som ska använda pengarna till att förstärka sina satsningar på sommarlovsaktiviteter. Sommarlovsstöd kallar Vänsterpartiet förslaget om ett statlig stöd som ska stärka möjligheterna för barn från familjer med svag ekonomi att få ett bättre sommarlov.

– Sommarlovet är den tid då klasskillnaderna blir allra tydligast, sade Jonas Sjöstedt vid pressträffen på Vänsterpartiets dag i Almedalen.

250 miljoner kronor som ska delas av landets 290 kommuner kan låta lite, men Jonas Sjöstedt vet att det kommer att göra skillnad.

– Villkoret är att man plussar på det man redan gör. De kommuner som har mycket försörjningsstöd till barnfamiljer ska få mer av pengarna, sade han.

Vänsterpartiet har tidigare varit framgångsrikt i förhandlingarna med regeringen om åtgärder mot barnfattigdomen, enligt Sjöstedt som räknade upp gratis läkemedel till barn, stöd till glasögon och höjt underhållsstöd för ensamstående föräldrar.

– Socialdemokraterna och Miljöpartiet känner inte till det här förslaget. Nu tar vi med det in i förhandlingarna. Vi fick, efter hårda förhandlingar, igenom alla andra satsningar mot barnfattigdom, sade han.

Sommarlovsstödet ska finansieras genom att återinföra skatt på stora förmögenheter och genom att justera fastighetsskatten. Rika människor ska få möjligheten att ge barn från fattiga familjer ett bättre sommarlov, konstaterade Sjöstedt.

– Sverige är ett oerhört rikt land, men vi har också fickor av fattigdom,

En åtgärd som regeringen och Vänsterpartiet redan är överens om att den behövs är en avgiftsutjämning för kulturskolan. 

– Vi är överens med regeringen om att vi ska lösa ut frågan om kulturskolan. Att vi ska ha låga avgifter i kulturskolan över hela landet, sade Jonas Sjöstedt.

Nämnda personer

Jonas Sjöstedt

Toppkandidat (V) Europaparlamentsvalet, tidigare partiledare Vänsterpartiet
Gymnasieutbildning

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00