V pressar regeringen om skatter

PARTILEDARDEBATT. Vänsterpartiet vill ha en ny skattepolitik och trycker på för en ändring. Liberalerna menar att regeringens beroende av Vänsterpartiet i budget- och skattefrågor gör det nödvändigt att samarbeta över blockgränserna vid ett oklart parlamentariskt läge.

Vänsterpartiet är regeringens stödparti i budgeten, och i partiledardebatten på onsdagen pekade V-ledaren Jonas Sjöstedt på en punkt där han är missnöjd och där den största skiljelinjen går mot regeringen – skattepolitiken. Sjöstedt anser att regeringen måste ta ett steg mot ett mer rättvist skattesystem, annars blir det svårt att vinna nästa val. I nuläget ställer Sjöstedt dock inga ultimatum för att stödja budgeten i fortsättningen.

– Vi tar en budget i taget så vi får se hur det går framöver. Men inom skattefrågan har vi haft våra stora motsättningar. Vi har ärvt ett skattesystem som gynnar de absolut rikaste och jag tror att det är en viktig förklaring till att många svenskar känner att de inte är en del i att det går bra för landet, säger Sjöstedt när Altinget träffar honom efter debatten.

Enligt Sjöstedt är det stora företag och de som har stora inkomster som gynnas mest idag.

Login