Debatt

V: "Flytta över renoveringsstödet till hyresrätterna"

DEBATT. De senaste åren har villaägare och bostadsrättsinnehavare fått över 100 miljarder i bidrag för sina bostäder genom ROT-avdraget. Stödet borde flyttas över till hyresrätterna, skriver Vänsterpartiets bostadspolitiska talesperson Nooshi Dadgostar.

Nooshi Dadgostar (V)
Nooshi Dadgostar (V)Foto: Sotarn Otf
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Av: Nooshi Dadgostar (V), bostadspolitisk talesperson 

Hur skulle det kännas om du plötsligt fick veta att dina boendekostnader skulle fördubblas? Att du skulle behöva betala 10 000 istället för 5 000 där du bor? I Stockholmsstadsdelen Hägersten finns det till exempel en hyresvärd nu som vill höja hyrorna för hyresgästerna med 80 procent efter en renovering.

Till tidningen Hem & Hyra säger hyresgästerna att de är missnöjda med renoveringen. Det handlar om alltifrån måleriarbetet, internet som inte fungerat, dörrar som inte går att stänga eller saknas, kyla och brist på varmvatten. Hyresgäster säger också att det knappt går att få tag på förvaltaren.

Större inflytande

En av de boende är Maarit Salminen som säger att hon hade velat ha större inflytande över renoveringen.

Hur skulle det se ut om boendekostnaderna höjdes med 80 procent i de fina villakvarteren i Stockholm?

– De satte in en handukstork på toaletten trots att det finns element. Sedan har de bytt ut gasspisen som bara var sju år gammal, satt in parkett i hall och kök och bytt bra väggfasta garderober mot sämre billiga garderober, säger hon till tidningen.

Enligt den nuvarande lagstiftningen har Maarit väldigt små möjligheter att hävda sin rätt. Därför tillsatte regeringen med Vänsterpartiets hjälp en utredning om att stärka hyresgästernas ställning vid renoveringar.

Trygghet och förutsägbarhet

Vi vet att i genomsnitt var fjärde person får så höga hyror efter renoveringar att hen tvingas flytta ifrån sitt hem. Det är en flytt som händer i det tysta, bortanför de annars så högljudda villaägarnas områden. Hur skulle det se ut om boendekostnaderna höjdes med 80 procent i de fina villakvarteren i Stockholm?

Vi inser nog alla att detta är ohållbart. Utredningen föreslår att hyresgästerna ska få större möjligheter att påverka renoveringen och att det ska tas större hänsyn till hyreshöjningarna vid bedömningen om renoveringarna verkligen är skäliga. Det är helt rimligt. Hela poängen med hyreslagstiftningen är ju att den ska ge trygghet och förutsägbarhet för hyresgästen. Det finns flera exempel i landet på samrådsprocesser som faktiskt fungerar och som under hela renoveringsprocessen ger de boende möjligheter att få vara med och fatta viktiga beslut. På så sätt skulle kvaliteten på renoveringarna kunna hållas uppe samtidigt som hyreshöjningarna hålls på en för hyresgästerna acceptabel nivå. Därför är det viktigt att maktbalansen i lagstiftningen blir bättre.

"Flytta över renoveringsstödet till hyresrätterna"

Det som gör saker och ting extra orättvist är att de som bor i bostadsrätter och villor har de senaste åren fått över 100 miljarder (!) i bidrag för att bygga om sina bostäder, genom det så kallade ROT-avdraget. I delar av Stockholm har det gått så långt att nya eller bara några år gamla kök rivs ut på löpande band bara för att eventuellt höja priserna vid en försäljning. Samtidigt får hyresgästerna inte ett öre ut av detta – utan tvingas istället flytta på grund av de höga hyrespåslagen. Det är en väldigt konstig och missriktad politik. Vi vill istället flytta över renoveringsstödet till hyresrätterna.

Vidare bör hyresvärdarna få större möjligheter att avsätta pengar till mer omfattande renoveringar genom skattefria underhållsfonder. Många hyresgäster känner sig lurade av att ha betalat hyra i kanske decennier i tron om att en del av det också ska gå till kommande renoveringar. Nu blir det sällan så.

Vassare underhållsregler

Dessutom vill vi särskilt se till att utredningens förslag om skärpta regler för underhållet vässas ytterligare och genomförs omgående. Om hyresvärdarna underhöll fastigheterna bättre över tid hade vi inte behövt ha lika stora och plötsliga renoveringar på en och samma gång.

Utredningen missar dock en viktig aspekt, och det är de styckesvisa renoveringarna i tomställda lägenheter, det vill säga upprustning utan att stammarna byts. Standard och hyra höjs, men fastighetens tekniska livslängd förblir densamma. Så den dagen stammarna behöver bytas ut måste den framtida ägaren gå in i kök och badrum igen. Eftersom att lägenheterna redan fått en upprustningshyra så finns inga pengar att rusta för. Det här är en katastrof i vardande, och lagen måste skärpas för att mildra dess effekter.

Det är viktigt att hyresrätten också är en attraktiv och trygg boendeform. Bostadsområden där grannar tillsammans kan känna sig delaktiga i utformningen av sina hem är bättre områden. Ingen ska behöva oroa sig över plötsliga och stora hyreshöjningar. För det krävs stärkt lagstiftning och bättre ekonomiskt stöd till hyresrätten.

Dokumentation

Debatt på Altinget

Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Vill du medverka i debatten? Kontakta debattredaktör Ola Hjalmarsson på [email protected]



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00