Utskott vill snabba på förslag om nationell säkerhet

FÖRSVAR. Regeringen ska skynda på och lägga fram förslag som gör att det kommunala självstyret inte kan ta över nationella säkerhetsintressen, enligt en majoritet i försvarsutskottet.

Bakgrunden är de frågor som är uppstått kring uthyrningen av hamnarna i Slite och Karlshamn till det ryska gasprojektet Nordstream 2. Regeringen har flaggat för en översyn av reglerna för att det kommunala självstyret inte ska kunna ta över frågor som gäller den nationella säkerheten och för att staten ska kunna skydda anläggningar och annat som är viktigt för försvaret.

Men som Altinget tidigare har rapporterat anser en majoritet i försvarsutskottet att det brådskar med en lösning och på torsdagens sammanträde ställde sig en majoritet i utskottet, de borgerliga och Sverigedemokraterna, bakom ett tillkännagivande och uppmanar regeringen att skynda på. Dessutom vill majoriteten att regeringen snarast bör redovisa hur den tänker lösa frågan fram till dess att förslag om permanenta lösningar läggs fram. I nästa vecka kommer riksdagen att rösta om uppmaningen.

Läs mer: Press på regeringen om rikets säkerhet

I förra veckan sade försvarsminister Peter Hultqvist dock att regeringen arbetar med direktiv till en utredning för att ändra lagen.

– Lagstiftningen är för dålig och för svag. Regeringen håller just nu på att förbereda för ett kommittédirektiv till en utredning som ska se över den här typen av problem. Syftet är att lämna förslag på ändring i lagstiftningen, sade Hultqvist i riksdagen.

Att regeringen arbetar med frågan är också skälet till att Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet inte står bakom utskottets tillkännagivande.

Forrige artikel Tidigare beslut om asylsökandes ålder Næste artikel FI får övervaka fler
Sanktioner kan införas mot riksdagsskolkare

Sanktioner kan införas mot riksdagsskolkare

FÖRSLAG. Ledamöter som inte närvarar i riksdagen tillräckligt ofta ska tvingas betala tillbaka arvode föreslår en parlamentarisk kommitté.

– Det är förstås helt orimligt och oacceptabelt att strunta i riksdagsarbetet och ändå fortsätta uppbära riksdagsarvode, säger talman Andreas Norlén till Altinget.