Utskott vill snabba på förslag om nationell säkerhet

FÖRSVAR. Regeringen ska skynda på och lägga fram förslag som gör att det kommunala självstyret inte kan ta över nationella säkerhetsintressen, enligt en majoritet i försvarsutskottet.

Bakgrunden är de frågor som är uppstått kring uthyrningen av hamnarna i Slite och Karlshamn till det ryska gasprojektet Nordstream 2. Regeringen har flaggat för en översyn av reglerna för att det kommunala självstyret inte ska kunna ta över frågor som gäller den nationella säkerheten och för att staten ska kunna skydda anläggningar och annat som är viktigt för försvaret.

Men som Altinget tidigare har rapporterat anser en majoritet i försvarsutskottet att det brådskar med en lösning och på torsdagens sammanträde ställde sig en majoritet i utskottet, de borgerliga och Sverigedemokraterna, bakom ett tillkännagivande och uppmanar regeringen att skynda på. Dessutom vill majoriteten att regeringen snarast bör redovisa hur den tänker lösa frågan fram till dess att förslag om permanenta lösningar läggs fram. I nästa vecka kommer riksdagen att rösta om uppmaningen.

Läs mer: Press på regeringen om rikets säkerhet

I förra veckan sade försvarsminister Peter Hultqvist dock att regeringen arbetar med direktiv till en utredning för att ändra lagen.

– Lagstiftningen är för dålig och för svag. Regeringen håller just nu på att förbereda för ett kommittédirektiv till en utredning som ska se över den här typen av problem. Syftet är att lämna förslag på ändring i lagstiftningen, sade Hultqvist i riksdagen.

Att regeringen arbetar med frågan är också skälet till att Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet inte står bakom utskottets tillkännagivande.

Forrige artikel Tidigare beslut om asylsökandes ålder Næste artikel FI får övervaka fler
Viktigt vägval väntar Vänsterpartiet

Viktigt vägval väntar Vänsterpartiet

ANALYS. Precis när Vänsterpartiet har kommit igång med en hårdare linje mot regeringen meddelar Jonas Sjöstedt att han slutar som partiledare. Vem hans efterträdare blir kommer få stor påverkan på inrikespolitiken.