Utredare: Mer pengar till glesbygd

UTREDNING. Utjämningssystemet för kommunsektorns kostnader ska ta mer fasta på variabler som speglar socioekonomiska förhållanden och kostnader för glesbygd. På detta sätt hoppas utredaren att kommunerna får bättre incitament i verksamheten.

Utredare Håkan Sörman lämnade över utredningen till civilminister Ardalan Shekarabi (S) under måndagen.
Utredare Håkan Sörman lämnade över utredningen till civilminister Ardalan Shekarabi (S) under måndagen.Foto: Altinget
Mattias Croneborg

– Jag tycker att det blir bättre incitament att få ut individer mot egen försörjning, säger regeringens utredare Håkan Sörman till Altinget.

Utjämningssystemet för kommunsektorns kostnader ska kompensera för att

Dokumentation

SKL om förslaget

"Förslagen som utredaren, Håkan Sörman, lämnar i betänkandet om ett nytt kostnadsutjämningssystem leder till betydande förändringar för olika kommuner och landsting. Sammantaget ökar omfördelningen med ett par miljarder kronor. Det är därför viktigt att alla berörda parter nu får möjlighet att lämna synpunkter på förslagen", skriver SKL i ett pressmeddelande.

– Utjämningssystemen är centrala för att skapa likvärdiga villkor i kommuner, landsting och regioner. Vi tycker därför att det är bra att kostnadsutjämningen har setts över och utredningen bör nu skickas ut på en bred remissrunda, så att våra medlemmar får goda möjligheter att lämna synpunkter, kommenterar Lena Micko (S), ordförande för SKL.


Altinget logoRikspolitik
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget rikspolitik får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00