C stoppar Yüksel från att kandidera

VAL. Mikail Yüksel har blivit utesluten ur Centerpartiet efter samröre med den högerextrema organisationen Grå Vargarna. Nu tar Centerpartiet bort hans kandidatförklaring och gör honom icke-valbar.

Centerpartiet ser ut att gå mot ett framgångsrikt val. Men deras kandidat Mikail Yüksel, som i praktiken toppar partiets Göteborgslista (endast efter partiledaren Annie Lööf som sannolikt kommer att få sitt mandat i en annan valkrets) får inte följa med partiet till riksdagen. Han har nämligen haft samröre med den turkiska högerextrema organisationen Grå Vargarna och har därför uteslutits ur partiet. 

Läs också: Toppnamn i Centerpartiet utesluts

Själv nekar Yüksel till uppgifterna och vill inte ge upp sin kandidatur. På Facebook har han tidigare uppmanat sina följare att kryssa honom i valet. Yüksel har skrivit att han är valbar så länge han inte själv återkallar sin kandidatur – men det stämmer inte.  

Altinget har varit i kontakt med Valmyndigheten för att reda ut vad som gäller. Och häng med, för det är inte helt lätt.  

  • Ett parti skulle senast den 10 april anmäla kandidater till respektive länsstyrelse om det ville ha en låst lista, det vill säga en lista där inget namn kan läggas till listan. På en sådan lista ska kandidaterna ha lämnat en förklaring att de kandiderar för att vara valbara.
  • Däremot kan partiet ta bort en kandidats kandidatförklaring. Därmed blir kandidaten inte valbar. Det innebär att personer som kryssat/kryssar Yüksel på en C-lista röstar på partiet men att personrösterna ogiltigförklaras. Om partiet hinner, kan de också trycka nya listor utan hans namn på. Dessa listor är fortfarande låsta och det går inte att lägga till namn

Vann provvalet

Yüksel var inte nominerad att stå på riksdagslistan från början. Men han lyckades vinna det valet.  

– Han har varit duktig på att mobilisera. Många brinner för hans frågor och har valt att bli medlemmar i partiet, sade Emmyly Bönfors, ordförande i Centern i Göteborg till Göteborgsposten då. 

Återstå att se om Mikail Yüksel fortfarande vill fortsätta i politiken. Innan informationen om att Centerpartiet har lyckats få bort honom från listan kom berättade han att hans ambition var att komma in i riksdagen som politisk vilde och där starta ett nytt parti. 

I en tidigare version av artikeln stod det att det endast är Mikail Yüksel som kan dra tillbaka sin kandidatur. Det var den information Altinget fick från Länsstyrelsen i Västra Götaland som ansvarar för valsedlarna.

Uppdatering 2: Mikail Yüksel skriver i ett nytt facebookinlägg att han har tagit hjälp av en advokatbyrå för att ta reda på vad som gäller.

Forrige artikel Bostadsministern vill dubbla klimatbudgeten Bostadsministern vill dubbla klimatbudgeten Næste artikel Novus: Sverigedemokraterna tappar väljarstöd  Novus: Sverigedemokraterna tappar väljarstöd 
Dousa: Stort antal riksdagspolitiker kostar mycket – och göder populism

Dousa: Stort antal riksdagspolitiker kostar mycket – och göder populism

DEBATT. Sedan mitten av mars har enbart 55 riksdagsledamöter medverkat vid omröstningar. Trots en kraftigt reducerad storlek har riksdagen kunnat fortsätta med sitt uppdrag. Det är dags att se över storleken på Sveriges lagstiftande församling – 55 är nog för få, men 349 är garanterat för många. Det skriver Benjamin Dousa.