Tysk bricka i det svenska regeringsspelet

REGERINGSBILDNING. Mycket talar för att Tyskland får en blocköverskridande regering. Det kommer att användas som ett argument i den svenska debatten, tror statsvetaren Svend Dahl.

Foto: Armin Linnartz/Frankie Fouganthin
Johan Manell

Merkels kristdemokrater gick tillbaka kraftigt i det tyska parlamentsvalet. Hennes koalitionspartner Socialdemokraterna backade ännu mer. Därför menar nu bedömare att det mest troliga är att Tyskland får en ”Jamaicakoalition” (partifärgerna motsvarar färgerna i Jamaicas flagga) där Merkels kristdemokrater (CDU/CSU, partifärg svart) kommer att regera med Liberalerna (FDP, partifärg gul) och Miljöpartiet (Bündnis 90/Die Grünen, partifärg grön).

– Jag är 90 procent säker på att det blir en sådan regering, säger Christian Krell, nordisk chef för Friedrich Ebert-stiftelsen, till Altinget.

Oavsett om en blocköverskridande tysk regering bildas, eller om försöken misslyckas, kommer det tyska exemplet att användas som argument för eller emot liknande samarbeten även i den svenska debatten menar Svend Dahl, statsvetare och chef för Liberala Nyhetsbyrån.

– Om det blir en sådan koalition kommer den att användas som exempel på att bilda blocköverskridande koalitioner som kanske inte är de som man tänker på intuitivt, säger han till Altinget.

"Kommer att finnas i det politiska medvetandet"

Om man applicerar ”Jamaicakolationen” på svenska förhållanden så skulle det innebära att Alliansen och Miljöpartiet skulle samarbeta. Men även Socialdemokraterna skulle kunna använda Tyskland som argument för att söka samarbete över blockgränsen med Centerpartiet och Liberalerna.

Sverige har andra majoritetsförhållanden än Tyskland och det går därför inte att överföra diskussionen rakt av. Men Svend Dahl menar att Tyskland ändå kommer att påverka debatten kring regeringsbildningen.

– Det här kommer att finnas i det politiska Sveriges medvetande och det tror jag är ganska viktigt, säger han.

Tyskland inspirerar

I kölvattnet av Brexit och valet av Trump tycker sig Svend Dahl se att intresset för Tyskland bland svenska politiker har ökat.

– Svensk politik som varit extremt anglosaxiskt orienterad har börjat snegla på andra länder. De senaste två åren ser man Tyskland allt oftare nämnas som inspirationskälla, säger han.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00