Tyska partier upp till kamp mot nationalism

TYSKA RÖSTER. Etablerade partier från höger till vänster drömmer om en europeisk armé samtidigt som nästan alla partier uttryckt motstånd mot EU-skeptikerna i partiet Alternativ för Tyskland, säger den tyske redaktören Andreas Ross.

Foto: Fabrizio Bensch / Reuters / Ritzau Scanpix

Av: Tomas Lauritzen

Vetskapen om att mellan 10 och 15 procent av de tyska väljarna kan komma att rösta EU-skeptiskt har lett till att de flesta andra tyska partierna har tagit sig upp på barrikaderna inför valet till Europaparlamentet.

– De flesta mainstream-partierna har gjort det här till ett val för eller emot EU. De hävdar att det är nödvändigt på grund av framgången för det högerpopulistiska partiet AfD – Alternativ för Tyskland, säger Andreas Ross, politisk redaktör på den stora tyska tidningen Frankfurter Allgemeine Zeitung:

– Det verkar som om alla bedriver valkampanj mot AfD. Det här valet kommer vi att behöva försvara Europa mot fienden, säger de. Så på så sätt har det verkligen blivit en debatt om själva idén om att ha en europeisk union.

Det verkar som om alla bedriver valkampanj mot AfD. Det här valet kommer vi att behöva försvara Europa mot fienden, säger de.

Andreas Ross
Politisk redaktör, Frankfurter Allgemeine Zeitung

Ross menar att reaktionen från de etablerade politiska partierna ”ibland känns lite överdriven” nu när AfD trots allt inte ligger högre i opinionsmätningarna. 

– Det är ju fortfarande en mycket stor majoritet i Tyskland som är för EU. Men vi har aldrig förr varit i en situation där det finns en så stark motståndare mot tanken på europeisk integration som Alternativ för Tyskland, säger Andreas Ross.

Han påpekar också att Angela Merkels konservativa parti CDU – som kanslern själv inte längre är ordförande för – blir pressat både från höger och vänster inför Europaparlamentsvalet.

Medan AfD stjäl röster från yttersta högern så har De Gröna samtidigt en mycket stor framgång på vänstersidan där de tar röster både från CDU och socialdemokraterna i SPD.

– SPD ser ut att kunna förlora så pass många röster att De Gröna mycket väl skulle kunna gå om socialdemokraterna som Tysklands näst största parti i det här europaparlamentsvalet.

Andreas Ross säger att ett antal mittenpartier lägger särskilt stor vikt vid att prata om betydelsen av en europeisk armé i den här valkampanjen. 

– På ett sätt är det lätt att säga eftersom att alla vet att det inte kommer att hända just nu. Tanken på en europeisk armé verkar inte särskilt realistisk, men den är populär att prata om i Tyskland. Folk här är inte så stolta av sin militär och de skulle inte ha något emot om andra tog hand om den. Många politiker spelar på det, säger han.

Artikeln är översatt från altinget.dk.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00