Transparens och förtroende grundstenar i Paris

KLIMAT. Ordförandelandet har en viktig roll vid de globala klimatförhandlingarna. Årets värdland Frankrike kommer att lägga stor vikt vid att bygga förtroende och skapa transparens, enligt Frankrikes ambassadör Jaques Lapouge.

Ordförandelandets roll vid de globala klimatförhandlingarna är viktig, men samtidigt begränsad då FN-förhandlingar kräver konsensusbeslut. Det sade Frankrikes ambassadör i Sverige, Jaques Lapouge, vid ett klimatseminarium som arrangerades av EU-kommissionen under Almedalsveckan.

Och det är inte bara de som är med i förhandlingsrummen inför och under FN-toppmötet som kan påverka utgången, enligt Lapouge som själv har en bakgrund som Frankrikes klimatförhandlare.

– Alla klimatåtaganden från näringsliv och organisationer spelar en mycket viktig roll för att bygga upp stämningen runt förhandlingarna, sade Jaques Lapouge.

Han lyfte också fram Kinas löften om utsläppsminskningar och påvens klimatutspel som mycket betydelsefulla händelser som ökar möjligheterna för att förhandlingarna inte ska bli en upprepning av Köpenhamnsmisslyckandet.

– Vi minns alla Köpenhamn och den post-Köpenhamnska depressionen.

Lapouge pekade på de tre olika delar som förhandlingarna ska ro i land: ett bindande klimatavtal för hela världens länder, ländernas åtaganden om utsläppsminskningar samt de rika ländernas finansiering av de fattiga ländernas klimatanpassning.

– Det kommer att vara extremt svårt och vi kommer att förhandla ända till slutet, sade Lapouge som menar att det är mycket viktigt att de rika länderna lyckas övertyga de fattiga länderna om att man kommer att hålla sina uppsatta löften om klimatfinansering.

Forrige artikel Regeringen beslutar om regionreform Næste artikel Assisterad befruktning för ensamstående tillåtet nästa vår
Tolv regeringsärenden får enig KU-kritik

Tolv regeringsärenden får enig KU-kritik

GRANSKNING. Regeringen kritiseras bland annat för hanteringen av Kallak och Preemraff samt återigen för flera fall av bristande informationshantering.

– Vi undrar om regeringen inte har tagit åt sig av tidigare uttalanden från KU:s sida, säger Karin Enström (M), ordförande KU till Altinget.