Talmannen till partierna: Var tydligare mot väljarna

FRAMÅTBLICK. Efter en lång regeringsbildning drar talman Andreas Norlén slutsatsen att partierna måste vara tydligare mot väljarna inför nästa val, med vilka andra- och tredjehandsalternativ de har som regeringspartner.

Efter valet i höstas skedde en rekordlång regeringsbildning. Det tog hela 134 dagar från valdagen innan en ny regering var på plats. Däremellan hade det skett sju talmansrundor, tre sonderingsuppdrag, fyra gruppvisa samtal och två misslyckade omröstningar i kammaren.  

Talman Andreas Norlén säger att han är “en smula förvånad” över att partierna gick in i processen med så låsta positioner.  

– Det var inte oväntat att det kunde bli ett sådant valresultat, säger Andreas Norlén. 

Spelteorier

Under valrörelsen fick partiledarna gång på gång frågan om regeringsfrågan. Beskeden var också tydliga. Alliansen sökte mandat för regeringsskifte. Socialdemokraterna ville bryta upp blockpolitiken. Medan MP och V drömde om rödgrön majoritet. I och med dessa besked menade många partier att frågan var avklarad. Eventuella påpekanden från journalister att det kunde bli den situation som det sedan blev avfärdades som spelteorier. 

– Men det var just de så kallade spelteorierna som gjorde att det sedan tog tid, säger Andreas Norlén.  

Andra- och tredjehandsval

Inför nästa val, som sker år 2022 om inget oförutsett inträffar, menar talmannen att partierna måste vara tydligare med sina alternativ. 

– Man behöver internt och också gentemot allmänhet och media resonera mycket tydligare vilka regeringar man vill ha i första, andra och kanske tredje hand, säger Norlén och tillägger: 

– Då kan man undvika höstens månader av preludier när stort sett ingenting rörde sig framåt och mycket snabbare komma in på riktiga regeringsdiskussioner och regeringsförhandlingar. Vi får se om det är en from förhoppning men jag tror ingen tycker att det var så lyckat med de här veckorna och månaderna när väldigt lite rörde sig framåt.  

Nytt läge

Att det är ett nytt läge i svensk politik, med nya konstellationer märker Norlén i riksdagen.  

– Nu håller partierna på att lära sig att navigera i det nya. Det är en resa som jag tror kommer att ta ett tag, säger han.

Forrige artikel Almedalen 2019: En chans att lära sig om det bortglömda Almedalen 2019: En chans att lära sig om det bortglömda Næste artikel Riksdagsledamöter kan få gå hem tidigare Riksdagsledamöter kan få gå hem tidigare
Glad sommar – lästips för semestern

Glad sommar – lästips för semestern

SOMMARUPPEHÅLL. Altinget Rikspolitik går på semester. Om du inte kan få nog av Altinget så hittar du här några guldkorn från våren. Nästa nyhetsbrev kommer i mitten på augusti.