Sverige skrotar avtal med Saudiarabien

INTERNATIONELLT. Det omstridda militära samarbetsavtalet med Saudiarabien kommer inte att förlängas. Det beskedet lämnade regeringen på tisdagen.

Däremot ska Sverige hålla fast vid övriga avtal, exempelvis handel, med Saudiarabien.

Det militära samförståndsavtalet ingicks 2005 av S-regeringen och förlängdes 2010 av den borgerliga regeringen. Det handlar bland annat om stöd för stridsledning och signalspaning samt utbildning.

Men nu väljer den rödgröna regeringen att inte förlänga avtalet i ytterligare fem år. Det militära avtalet är kontroversiellt då det innebär ett samarbete med en diktatur och ett land som ägnar sig åt ett förtryck av kvinnor och andra brott mot mänskliga rättigheter.

Det senare är en känslig fråga för en regering som kallar sig feministisk och att förlänga avtalet hade gett en del problem med trovärdigheten.

Riskerade regeringskris

Avtalet har också riskerat att spräcka regeringen då Miljöpartiet är hårda motståndare till att förlänga det. I slutet av januari, sade statsminister Stefan Löfven dock att avtalet ska förhandlas om. Men därefter har ledande Miljöpartister blivit all tydligare med att de inte accepterar detta.

Även inom Socialdemokraterna har röster höjts för att slopa avtalet. I den utrikespolitiska debatten tidigare i år visade det sig också tydligt att avtalet inte har stöd i riksdagen. Inte heller bland de allianspartier som gick med på en förlängning 2010. Och så sent som under tisdagen krävde centerledaren Annie Lööf att avtalet ska upphävas.

Civila avtal utvecklas

Margot Wallström har kritiserat Saudiarabien och markerat att hon anser att landet är en diktatur. Och detta var också förklaringen till att hon stoppades från att hålla ett tal på Arabförbundets möte i Kairo i måndags.

 Men Sverige vill behålla det civila avtalen med Saudiarabien

- Det civila samarbetet har potential att stärka de mänskliga rättigheterna I Saudiarabien, sade Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin i SVT Aktuell på tisdagskvällen.

Forrige artikel Forskare: Slutenheten ökar med de politiskt anställda Forskare: Slutenheten ökar med de politiskt anställda Næste artikel Centern vill riva upp Saudiavtalet
Glad sommar – lästips för semestern

Glad sommar – lästips för semestern

SOMMARUPPEHÅLL. Altinget Rikspolitik går på semester. Om du inte kan få nog av Altinget så hittar du här några guldkorn från våren. Nästa nyhetsbrev kommer i mitten på augusti.