Analys av 
Mattias Croneborg

Sverige gick till höger

KOMMENTAR. Var åttonde väljare tog ett steg högerut i valet medan bara 1 av 17 tog ett steg vänsterut.

Foto: Wikipedia
Mattias Croneborg

Valresultatet har beskrivits som att väljarna har polariserats med uppgångar på höger- och vänsterflankerna. Men Valu visar att det snarare handlar om att väljarna tagit ett steg till höger.

Politiska

Dokumentation

Vänster-högerskalan  

De rangordningar som forskare inom statsvetenskap görs hamnar V alltid längst till vänster av riksdagspartierna. Däremot varierar det om V hamnar till höger eller vänster om Feministiskt Initiativ, FI. Men med tanke på den skuggbudget som FI presenterade senast och dess kraftiga fokus på inkomstfördelning väljer Altinget att lägga FI längst till Vänster. Hade placeringen varit det omvända hade resultatet blivit ett något mindre högersteg.

Miljöpartiet har ofta setts som svårplacerat på vänster-högerskalan. Men tydligt är att de under de senaste 20 åren fått en tydligare vänster-prägel. Här placeras partiet till höger om S, men på senare år har det varit vanligare att de fått platsen till vänster om S. Om så skulle ha varit fallet här skulle det bli ett ännu större högersteg eftersom en del miljöpartister bytte till Socialdemokraterna.

Nästa fråga är dels mittenpartierna C och L. Skillnaderna i de klassiska höger vänster-frågorna är små. Altinget låter den mest vanliga placeringen råda, där C är det borgerliga parti som hamnar längst till vänster. Men Liberalerna ligger i de flesta skattningarna väldigt nära C.

Sedan kommer KD följt av Moderaterna. Ibland vill statsvetare lägga KD till höger om Moderaterna. Om så hade gjorts här skulle högersteget i valet bli ännu större.

Altinget har i analysen lagt SD längst till höger. Lika vanligt, eller till och med vanligare är att betrakta SD mer som ett mittenparti. Så placeringen kan diskuteras. Men helt klart är att partiet gått högerut under mandatperioden. Det är exempelvis förskjutningar eller vändningar i frågor om skatter och vinster i välfärden. Nämnas kan också att Jimmie Åkesson själva placerade partiet längst till höger av alla partier i SVT:s partiledarutfrågning. Hade SD placerats mer mot mitten hade resultatet blivit att högersteget blivit mindre. 

SVT:s vallokalsundersökning Valu

SVT:s vallokalsundersökningen – Valu är  mellan 10 000 och 15 000 väljare som anonymt får besvara en enkät med 40 frågor, bland annat om vilket parti man röstat på, vilka sakfrågor som är viktigast för en och vilken partiledare man föredrar. 

Valun har gjorts sedan 1991 och genomförs över hela landet. Intervjuerna görs både under förhandsröstningen och på själva valdagen.

 


Altinget logoRikspolitik
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget rikspolitik får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00