Sverige får ny klimat- och miljöminister

Efter att Miljöpartiet meddelat att de inte kommer att sitta med i en budget som förhandlats fram av Sverigedemokraterna öppnas det nu upp för en ny miljöminister.

Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) meddelade på onsdagseftermiddagen, tillsammans med språkrörskollegan Märta Stenevi, att Miljöpartiet lämnar regeringen.
Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) meddelade på onsdagseftermiddagen, tillsammans med språkrörskollegan Märta Stenevi, att Miljöpartiet lämnar regeringen.Foto: Pontus Lundahl/TT
Jacob Hederos

– Det är Miljöpartiets uppgift att genomföra grön politik. Och med det här uppkomna läget så ser vi inte förutsättningarna att genomföra den gröna politik som vi har lovat våra väljare. Då måste vi också ta ansvar och bottna i vår ideologi. Det är vårt ställningstagande som vi gör här idag, säger den avgående miljö- och klimatministern Per Bolund i samband med att partiet meddelade sitt besked på onsdagseftermiddagen.

Sitter kvar så länge

I det uppkomna regeringsläget, innebär detta att en ny miljöminister kommer att behöva tillträda vid en ny regeringsbildning. Fram tills dess sitter dock Miljöpartiets ministrar kvar. 

– Juridiken kring detta får jag be att få återkomma till, och snarast hänvisa till talmannen. Men vi är ju i en övergångsregering nu, vilket ytterligare komplicerar saken, sa språkröret Märta Stenevi till SVT under onsdagseftermiddagen.

Övriga MP-ministrar i regeringen

Märta Stenevi, jämställdhets- och bostads­minister

Åsa Lindhagen, finansmarknads­minister

Amanda Lind, kultur-, idrotts- och demokrati­minister 

Per Olsson Fridh, minister för internationellt utvecklingssamarbete

Nämnda personer

Per Bolund

Tidigare språkrör Miljöpartiet, miljö- och klimatminister, vice statsminister, riksdagsledamot
Fil. mag i biologi (Stockholms uni. och Stirling uni. i Skottland 1996), doktorandutbildning i systemekologi (Stockholms uni., 2000-2002)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00