Svårare att trixa till sig presstöd

MEDIER. Regeringen vill göra det lättare att komma åt missbruk med presstöd. Det framgår av den proposition som nu har lagts fram.  

Mattias Croneborg

På 1990-talet infördes regler för att minska risken att tidningsföretag har flera titlar bara för att kringgå reglerna och kunna få mer pengar i presstöd. Nu anser regeringen att Presstödsnämnden behöver större frihet i sin bedömning om flera titlar är att se som bidragsmissbruk och tar bort ordet "uppenbart" ur lagtexten. 

I övrigt är flera av förslagen kända sedan tidigare och utgör en blandning av nya förslag från regeringen eller gamla förslag från presstödskommittén som föreslog ett nytt presstödssystem för snart två år sedan.

I propositionen skriver regeringen att det är väsentligt att presstödet är utformat så att det inte hämmar investeringar och användandet av ny teknik för produktion och distribution av dagstidningar.

Regeringen menar att åtgärderna i propositionen handlar om att vrida och ratta på dagens system för att snabbt förbättra ett akut läge för branschen. Större strukturella förändringar kommer med den nya presstödsutredning som regeringen nyligen har tillsatt.

Fakta

Presstödet och EU

Presstödet utgör statligt stöd och måste godkännas av kommissionen. Kommissionens nuvarande beslut gäller till och med den 31 december 2016. Förlängningen av presstödsförordningen behöver därför notifieras till kommissionen och kan inte börja gälla innan den godkänts. Inledande kontakter har tagits med kommissionen i denna fråga.


Källa: Regeringens proposition 2014/15:88

Andra förslag är:

  • Ändrad upplagemätning. Alla läsarintäkter ska behandlas likvärdigt när stödbeloppet bestäms av Presstödsnämnden.
  • Kravet på hur stor del av upplagan som ska vara abonnerad sänks från dagens 70 procent till 51 procent. Förändringen ger tidningarna ökade möjligheter att locka läsare med marknadsföring.
  • Utvidgad möjlighet till begränsat driftsstöd även om täckningsgraden överstiger 30 procent.
  • Extrastödet till storstadstidningar avskaffas. Regeringen föreslår en höjning av stödnivåerna för hög- och medelfrekventa dagstidningar som även kan komma storstadstidningarna till del.
  • Regeringen ska utreda samdistribution av tidningar och post inom ramen för den aviserade allmänna översynen av postlagstiftningen.
  • Presstödsnämnden avvecklas som egen myndighet den 30 juni 2015. Nämndens uppgifter förs då över till Myndigheten för radio och tv.
  • Utvidgat område för att tillgodoräkna sig presstöd för tidningar som delvis är skrivna på finska.
Dokumentation

Regeringen ratar följande av Presstödskommitténs förslag:

Distributionsstödet avskaffas

Jämkning av stöd till elektroniskt distribuerade tidningar tas bort (bestämmelsen tillämpas inte men regeringen vill att möjligheten finns kvar).  

Stöd till tidningar på andra språk än svenska för att möjliggöra spridning utanför Sverige.

Stödnivåer för lågfrekventa dagstidningar i det lägsta upplageskiktet kan berättigas till stöd under högst tre år.



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00