Svår europeisk resa för frihandelsavtal

PROTEST. Den folkliga motviljan mot ett frihandelsavtal mellan EU och USA är nu så stark i en del europeiska länder att avtalet lika gärna kan dödförklaras – annars måste det urvattnas kraftigt, enligt forskare.

Förhandlingarna om ett frihandelsavtal mellan EU och USA går nu in på slutspurten. Målet är att avtalet ska vara på plats före utgången av året.
Förhandlingarna om ett frihandelsavtal mellan EU och USA går nu in på slutspurten. Målet är att avtalet ska vara på plats före utgången av året.

– Jag kan inte tänka mig en värld, där TTIP blir ratificerat i Europa mot bakgrund av den opinion vi ser nu.

Andreas Dür
Professor i statsvetenskap i Salzburg

BRYSSEL. Myndigheterna uppger att 35 000 människor var ute på gatorna i Hannover i lördags för att protestera mot det frihandelsavtal mellan EU och USA, som den amerikanske presidenten Barack Obama

Dokumentation

Frihandelsavtalet mellan EU och USA

Sedan 2013 har EU och USA förhandlat om det som ska bli världens största frihandelsområde och resultera i ökad tillväxt och sysselsättning i på båda sidor av Atlanten. I veckan inledde parterna den 13 förhandlingsrundan om det så kallade TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership) i New York.

Förhoppningen är att förhandlingarna nu kan gå in i en slutspurt, som innebär att de kan slutföras före årsskiftet, medan den amerikanske presidenten Barack Obama fortfarande sitter i Vita huset. Avtalet är dock mött folkligt och politiskt motstånd både i Europa och i USA.


Altinget logoRikspolitik
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget rikspolitik får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00