Stor mängd knark ska straffas hårdare

BROTT. Två nya brott, synnerligen grovt narkotikabrott och synnerligen grov narkotikasmuggling, ska införas, föreslår regeringen.

Per-Anders Sjögren

Därmed delas dagens straffskala för grova brott upp och ett skäl är få en mer nyanserade syn på straffmätning i narkotikamål, enligt regeringen. Förslaget, som ska granskas av Lagrådet, innebär att straffskalorna för grovt narkotikabrott och grov narkotikasmuggling, som är fängelse i lägst två och högst tio år, delas upp.

Grovt narkotikabrott eller grov narkotikasmuggling ska kunna ge fängelse i lägst två och högst sju år. Den som fälls för synnerligen grovt narkotikabrott och synnerligen grov narkotikasmuggling döms till fängelse i lägst sex och högst tio år.

För att brottet ska bedömas om synnerligen grovt ska domstolen ta hänsyn till om brottet sker i organiserad form och i stor omfattning, mängden narkotika eller om brottet varit av synnerligen farlig eller hänsynslös art. Men domstolen ska, på samma sätt som för de grova brotten, göra en helhetsbedömning av samtliga omständigheter i varje enskilt fall. Regeringens avsikt är inte att generellt påverka straffnivåerna. Däremot innebär förslagen att straffen skärps för gärningar som rör synnerligen stora mängder narkotika, enligt lagrådsremissen.

De nya reglerna föreslås träda ikraft den 1 juli 2016

Dokumentation

 

BESLUTSPROCESSEN-LAGRÅDSREMISS

Vad händer nu?

Juristerna i Lagrådet ska granska regeringens förslag. Därefter återkommer regeringen med en proposition till riksdagen.  De nya reglerna föreslås träda i kraft den 1 juli nästa år.

Lagrådsremiss den 10 december 2015



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00