Statssekreterare: “Partifärg styr givetvis inte valet"

MYNDIGHETSFLYTT. Det är inte partifärg i kommunerna som styr regeringens omlokalisering. Omlokalisering har skett till orter med olika styren, enligt Alejandro Firpo, som är statssekreterare hos civilminister Ardalan Shekarabi (S).   

Hittills har 17 kommuner fått ökad statlig närvaro genom omlokalisering av myndigheter från Stockholm. Som Altinget rapporterade tidigare i veckan råder det dock politisk obalans sett till politisk styrning i de kommuner som hittills varit vinnare på omlokaliseringen.

Den största omlokalisering som regeringen hittills meddelat är Sida som flyttar från Stockholms innerstad till Botkyrka. Här är alla inblandade tunga S-namn: Civilminister Ardalan Shekarabi, generaldirektör Carin Jämtin som har varit biståndsminister och partisekreterare samt kommunalrådet i Botkyrka Ebba Östlin.  

Gävle är den enda kommun med borgerlig styrning som har fått en statlig myndighet. Medan nio vänsterstyrda kommuner och 7 kommuner med blocköverskridande har tilldelats statliga tjänster genom omlokalisering av myndigheter.

Login