Statistikbrister kan göra yrkeshögskolan sämre

GRANSKNING. Dålig statistik kan göra att Myndigheten för Yrkeshögskolan inte gör de rätta analyserna när den försöker kartlägga arbetsmarknadens behov.

Mattias Croneborg

Utbudet av utbildningar riskerar att bli skevt om statistiken brister i kvalitet. Riksrevisionen har inlett en granskning av yrkeshögskolan.

Utbildningarna på yrkeshögskolan är korta och ofta specialiserade mot en tydlig yrkesroll. Enligt Riksrevisionen är antalet utbildningsplatser färre än behovet. Därför borde de flesta studenter få arbete efter utbildningen, resonerar man.

Hög andel av studenterna får jobb

Visserligen är andelen med arbete efter utbildningen också hög, 87 procent.  ”Men”, skriver Riksrevisionen i ett pressmeddelande, ”över 60 procent av dessa hade arbete redan före utbildningen och av de som arbetade hade 43 procent jobb som inte alls eller bara till viss del överensstämde med utbildningen”.

Riksrevisionen menar att en orsak till detta kan vara att statistiken som finns inte är anpassad till yrkeshögskolan, vilket kan bli problematiskt när Myndigheten för yrkeshögskolan ska göra analyser av arbetsmarknadens behov.

Granskningen klar i januari

Riksrevisionens granskning ska utröna om utbildningarna på yrkeshögskolan matchar arbetsmarknadens behov. Resultatet av granskningen ska presenteras i en rapport, med planerad publicering i januari 2016. Margareta Åberg är ansvarig riksrevisor.

Riksrevisionen ska också titta närmare på vad som gäller kring tillträde till yrkeshögskolan. Det handlar både om att vissa grupper inte är behöriga att studera och att utbildningsanordnare måste gå igenom en omständlig process för att få bedriva utbildning.

Dokumentation

I yrkeshögskolan samlas alla eftergymnasiala yrkesutbildningar som inte är högskoleutbildningar. Tanken med de eftergymnasiala yrkesutbildningarna är att de ska svara mot arbetslivets behov. Utbildningarna ska utvecklas och bedrivas i samverkan mellan arbetsliv och utbildningsanordnare.

Yrkeshögskolan och Myndigheten för yrkeshögskolan bildades 2009. Under 2013 studerade 42 500 elever.



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00