SSU blev S-kongressens vinnare

S-KONGRESS. Föräldraförsäkringen ska delas lika. Allmän visstidsanställning ska bort. Fler bostäder ska byggas, och AP-fondernas pensionspengar ska vara med och investera. SSU:s ordförande Ellinor Eriksson lyckades få Socialdemokraternas partikongress att ställa upp på ungdomsförbundets krav.

Kristina Gauthier Reberg

Inför kongressen reste SSU-ordföranden Ellinor Eriksson runt till de olika partidistrikten för att samla stöd för ungdomsförbundets krav. Under själva kongressen fortsatte hon övertalningarna och förhandlade med bland andra finansminister Magdalena Andersson.

När kongressen avslutades på söndagen firade SSU framgångarna med att bjuda på tårta utanför kongresshallen.

Fler bostäder ska byggas

Då hade kongressen gått med på att utöka programmet för bostadsbyggande med 45 000 nya bostäder per år från 2020 till 2030. Inför kongressen hade partiledningen tänkt sig ett löfte om 250 000 nya bostäder fram till år 2020.

SSU-basens förhandlingar med finansministern hade också berett väg för att AP-fonderna ska få använda pensionspengarna till investeringar i Sverige. Här måste också de andra partierna i pensionsgruppen säga ja innan det kan bli verklighet.

Investeringarna ska öka

De offentliga investeringarnas andel av BNP ska öka under mandatperioden är ett annat krav som SSU fick igenom under kongressen.

Däremot fick SSU inte med sig finansministern och kongressen på att staten ska ha en särskild investeringsbudget.

Vid tårtkalaset kunde SSU också fira att kongressen hade beslutat att allmän visstidsanställning ska bort. Arbetsgivaren ska ha objektiva skäl för att en anställning är tillfällig och inte tills vidare.

Svårt ta bort allmän visstid

Men det kräver en ändring i LAS, lagen om anställningsskydd. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson tror att det blir svårt att få majoritet för en sådan lagändring i riksdagen.

– Det är en fråga som jag får brottas med ett tag, spår Ylva Johansson.

Ansvaret för att genomföra kongressbeslutet kan i stället landa på facket.

– Vi ska se till att ta tillbaka tryggheten på arbetsmarknaden, lovade LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson i sitt tal på kongressen.

I talet passade han också på att peka ut kongressens vinnare.

– Den som har bestämt den här helgen är SSU-ordförande Ellinor Eriksson, sade Thorwaldsson.

Föräldradagarna ska delas lika

Kongressen hade då också ställt upp på en individualiserad föräldraförsäkring, där vardera föräldern får hälften av dagarna.

Men det lär dröja innan ungdomsförbundet får se sin delade föräldraförsäkring bli verklighet.

Föräldraförsäkringen behöver individualiseras, står det i kongressens beslut. ”Som ett steg på vägen ska försäkringen delas i tre lika delar.”

Ingen tidtabell för delad föräldraförsäkring

Till skillnad mot målen för bostadsbyggande och arbetslöshet finns här inga årtal.

– Det är ett långsiktigt mål, sade statsminister Stefan Löfven vid en pressträff på söndagen.

– Vi måste ta det i den takt som föräldrarna klarar, sade Löfven.

Tredje öronmärkt månad ett första steg

Dagen innan S-kongressen började beslutade regeringen om en proposition om ”en mer jämställd föräldrapenning”. Där föreslår regeringen att en tredje månad i försäkringen ska vikas för en av föräldrarna, och det ser Stefan Löfven som ett stort steg mot en individualiserad föräldraförsäkring. Propositionen har inte lämnats till riksdagen ännu.

Generationslöftet kallar SSU sin kampanj inför Socialdemokraternas kongress. Som ytterligare en triumf fick ungdomsförbundet in det i den inledande texten till det program som partikongressen antog: ”Vi vill ge ett löfte till Sveriges unga – om att Socialdemokraterna kommer att investera i deras framtid. Vi kallar det generationslöftet.”

– Generationslöftet har varit en viktig del av den här kongressen, konstaterade finansminister Magdalena Andersson i sitt tal på söndagen.

 

Fler artiklar om S-kongressen

S: Visstid utan skäl ska förbjudas

Pensionspengar ska lindra bostadsbristen

Regeringen utreder ny föräldraförsäkring

Upphandling ska ge 10 000 nya jobb

Löfven försvarar jobbmål

 

Dokumentation

Beslut på S-kongressen

Antalet personer som arbetar och antalet arbetade timmar i ekonomin ska öka så mycket att Sverige når lägst arbetslöshet i EU senast år 2020.

Skillnaderna i kvinnor och mäns sysselsättningsgrad ska minska under mandatperioden, med slutmålet att kvinnor och män ska ha samma sysselsättningsgrad.

Ingen ung under 25 år ska vara utan jobb, utbildning eller praktik längre än 90 dagar.

Investeringarnas andel av BNP ska öka under mandatperioden.

Dagens överskottsmål bör ersättas av ett balansmål, vilket frigör utrymme för ökade investeringar.

Pensionskapitalet ska få möjlighet att investera i bostadsbyggande och infrastruktur i Sverige.

Lånefinansiering kan prövas för strategiska projekt, som när Öresundsbron byggdes.

En investeringsplan över de offentliga investeringarna ska upprättas för att öka transparensen och underlätta uppföljning.

Minst 250 000 nya bostäder ska byggas till år 2020. Därefter ska i genomsnitt 45 000 bostäder byggas fram till 2030. Fokus ska ligga på fler små, klimatsmarta hyresrätter.

Socialdemokratiskt styrda kommuner ska intensifiera sina ansträngningar för att korta processerna för dem som vill bygga, detaljplanera mer mark och se till att anvisad mark bebyggs skyndsamt.

Ett statligt stöd ska riktas till dem som bygger hyresrätter. Kreditgivningen till nyproduktion ska stärkas och de kommuner som ökar nybyggnationen ska stödjas.

Höghastighetsbanor, järnväg som knyter samman regioner, kollektivtrafik och järnväg som är viktig för exportindustrins godstransporter är prioriterade infrastrukturprojekt. Projekten ska i huvudsak finansieras av staten.

Staten ska stimulera utbyggnaden av bredband för god tillgång i hela landet.

Föräldraförsäkringen ska individualiseras. På vägen dit ska den delas i tre delar.

Sverige ska vara världsledande i gemensamt finansierade testmiljöer för att utveckla nya tekniker och material.

Om andelen kvinnor i börsbolagens styrelser inte är minst 40 procent år 2016 blir det lagstiftning.

Myndigheter ska i möjligaste mån lokaliseras utanför storstäderna.

Ett nytt Kunskapslyft genomförs. År 2020 ska hälften av alla 30–34-åringar ha slutfört en minst tvåårig högre utbildning.

Staten ska tillsammans med parterna utforma en kompetens- och omställningsförsäkring på arbetsmarknaden.

Det är dags för gymnasieskolan att bli en del av den obligatoriska skolan. Målet är att alla ska ha gymnasieexamen före 25 års ålder.

Tillsvidareanställning på heltid ska vara norm. Det ska finnas objektiva skäl för tidsbegränsade anställningar.

Asylsökande ska kunna få svenskundervisning tidigare.

Utförsäkringarna av sjuka ska avslutas.

En personalpolitisk plattform ska tas fram för anställda i stat, kommuner, landsting och kyrka. Delade turer ska tas bort. 

Sveriges nya jobbagenda – riktlinjer för framtidens nya jobb

 



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00