Slopad sjukgräns kostar drygt 300 miljoner

SOCIALFÖRSÄKRING. Notan för staten när den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen tas bort blir nära 1 miljard kronor första året, för att sedan öka. Men en stor del av kostnaden tas igen på ersättningen till utförsäkrade som har skickats till Arbetsförmedlingen.

Kristina Gauthier Reberg
Fakta
Sjukpenning som motsvarar 80 procent av den tidigare inkomsten betalas i högst 364 dagar. Sedan kan man få sjukpenning på 75 procent av inkomsten i ytterligare 550 dagar. Tidsgränserna gäller inte dem som har en allvarlig sjukdom.

Efter 914 dagar (364+550) erbjuds de sjukskrivna att delta i arbetslivsintroduktion, ALI, hos Arbetsförmedlingen. ALI pågår i högst tre månader. Under den perioden får man a-kassa, som mest 680 kronor om dagen, fem dagar i veckan. De som inte har rätt till a-kassa får aktivitetsstöd, som är 223 kronor om dagen.

När tre månader har gått sedan förra perioden med sjukpenning kan den som fortfarande är sjuk komma tillbaka i försäkringen och få sjukpenning på nytt i 914 dagar.

I en promemoria som skickades ut på remiss på måndagen föreslår regeringen att den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen avskaffas vid nyår.

”Syftet med sjukförsäkringen är att den som drabbas av

Altinget logoRikspolitik
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget rikspolitik får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00