Skog oroad över SD:s syn på SMHI

KLIMAT. Miljöminister Karolina Skog (MP) reagerar starkt på Sverigedemokraternas kritik mot SMHI.

Karolina Skog (MP), miljöminister
Karolina Skog (MP), miljöminister
Mattias Croneborg

”Oerhört oroad av SD-politikers påstående att SMHI ägnar sig åt propaganda. Vi behöver mer klimatkunskap inte mindre”, skriver miljöminister Karolina Skog i ett twitterinlägg.

Altinget rapporterade i dag om att Sverigedemokraterna anser att den statliga myndigheten SMHI ägnar sig åt tendentiös opinionsbildning.

Partiets miljöpolitiska talesperson Martin Kinnunen är kritisk till SMHI:s arbete med att göra regionala framtidsanalyser av klimatförändringarna, samtidigt som det finns stora osäkerheterna om klimateffekterna på global nivå.

– Man kan diskutera om det är lämpligt. Man för ut modellerna i media, men talar inte om den enorma osäkerheten, sade han till Altinget.

Läs också SD: SMHI ägnar sig åt tendentiös opinionsbildning

Brister i saklighet

Kinnunen menade också att SMHI brister i saklighet.

– Forskningen används till opinionsbildande verksamhet. Man har ett syfte, inte att ta fram kunskap, utan att skapa opinion, sade han.

Kinnunens synsätt har alltså fått miljöministern att reagera starkt.

– Det visar att de är beredda att skära bort finansieringen om det rör något som de ogillar. Det skulle innebära att det skulle bli omöjligt att fatta nödvändiga beslut i en fråga som ligger väldigt högt på ordningen. Stefan Löfven har flera gånger betonat att klimatutmaningen är vår tids ödesfråga, säger Karolina Skog till SvD.

 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00