Sju myndigheter lämnar Stockholm

FÖRVALTNING. Civilminister Ardalan Shekarabi flyttar sju myndigheter från Stockholm till andra delar av landet. Polarforskningssekretariatet flyttar till Luleå. Myndighetschefen Björn Dahlbäck berättar att han inte kunnat påverka placeringsorten.

Foto: Regeringskansliet
Mattias Croneborg

– I dag presenterar vi den största omlokaliseringen av statliga myndigheter från Stockholm till andra delar av landet på över ett decennium, sade statsminister Stefan Löfven på en pressträff.

Den största omlokaliseringen handlar om Strålskyddsmyndigheten. Det är cirka 120 tjänster som ska flyttas.

Sju myndigheter

Sju myndigheter berörs helt eller delvis av regeringens beslut:

  • Delar av Strålsäkerhetsmyndigheten till Katrineholm.
  • Polarforskningssekretariatet flyttar till Luleå.
  • Myndigheten för kulturanalys flyttar till Göteborg.  
  • Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällsfrågor flyttar till Växjö.
  • Delar av ESF-rådet flyttar till Gävle
  • Delar av Universitets- och högskolerådet flyttar till Visby
  • Delar av Tillväxtverket flyttar till Östersund

 

Det var väldigt tydligt från den politiska ledningen på departementet att det inte fanns utrymme för någon diskussion.

Björn Dahlbäck
Myndighetschef

En annan av de som berörs är Polarforskningssekretariatet. Det ligger på Djurgården i Stockholm. Sekretariatet har cirka 30 medarbetare totalt. Av dessa är 15 stationerade i Abisko, på forskningsstationen. Av de övriga 15 utgör cirka 5 personer besättning på forskningsisbrytaren Oden.

– I praktiken ser jag dem sällan här i korridorerna i Stockholm, säger Björn Dahlbäck om personalen på Oden, säger Björn Dahlbäck, myndighetschef och föreståndare på Polarforskningssekretariatet , till Altinget.

Enkelriktad information

Dahlbäck har inte haft något inflytande över valet av placeringsort för expertmyndigheten.

– Jag uppskattar att jag fick information på förhand, men informationen var enkelriktad. Det var väldigt tydligt från den politiska ledningen på departementet att det inte fanns utrymme för någon diskussion. 

Hur många som kommer att välja med att svårt att säga, enligt Dahlbäck.

– Först i dag som jag fick se personalens reaktion. En god gissning är att de flesta tycker det vore bättre att inte flytta. Men Luleå är en bra stad och det har ett stort och välutvecklat tekniskt universitet, med viss polarforskning.

Statsministern menade att detta inte i första hand är en arbetsmarknadsåtgärd utan att det handlar om att öka den statliga närvaron i hela landet.

– Här har de statliga myndigheterna en viktig funktion att fylla, sade Löfven, och menade att myndigheterna med ny lokalisering får nya perspektiv.

– Det kommer att höja kvaliteten, sade Löfven.

Det kommer mera 

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) redogjorde för pressträffen för tidigare flyttar som regeringen beslutat om. Bland andra har regeringen beslutat att flytta delar av Statistiska centralbyrån, SCB, och Fastighetsmäklarinspektionen.

Shekarabi poängterade att regeringens arbete med omlokaliseringar är en pågående process.

– Det kommer inte sluta här.

Läs Altingets tema om omlokalisering 

 

Dokumentation

Reaktioner

– Vi välkomnar regeringens besked som ett första viktigt steg i en nödvändig omlokalisering, men man ska ha klart för sig att 500 jobb är väldigt långt ifrån det som skulle behövas - 10.000 jobb enligt Landsbygdskommittens förslag, säger Håkan Svenneling, Vänsterpartiets landsbygdspolitiska talesperson.

– Det tar många år innan verksamheten är tillbaka på samma nivå. Därför är vi kritiska till regeringens beslut att flytta myndigheter som närmast är att betrakta som expertmyndigheter, säger Per Klingbjer, förbundsdirektör Naturvetarna.

– Tidigare erfarenheter av att omlokalisera visar att det är mycket kostsamt att och att verksamheterna påverkas negativt. Detta har tunga expertmyndigheter som Riksrevisionen och Statskontoret visat i utredningar. Regeringen borde lyssna experterna och avbryta planerna på att flytta ut myndigheter, säger Lena Emanuelsson, ordförande Saco-S.

– Vi delar regeringens ambition att hela Sverige ska hålla ihop och att alla medborgare ska kunna få god statlig service. Men regeringens förslag tillför inga nya jobb utan de flyttar på befintliga. Vi tycker istället att de statliga verksamheterna ska byggas ut och fler ska anställas, exempelvis behöver Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och Länsstyrelserna mer resurser för att vara tillgängliga även på mindre orter, säger Britta Lejon, ordförande i Fackförbundet ST.


Nämnda personer

Ardalan Shekarabi

Vice ordförande (S) justitieutskottet
jur. kand (Uppsala uni., 2007), doktorand i offentlig rätt (Uppsala uni., 2010-)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00