SD vill ha inflytande i kommuner – kan stoppas av oortodoxa lösningar 

LOKALT. SD har räknat ut att de kan bli vågmästare i mer än hälften av Sveriges kommuner och att partiet därmed kommer att få inflytande. Men slutsatsen haltar, eftersom blocköverskridande lösningar samtidigt ökar ute i landet.  

Foto: Sverigedemokraterna
Johan Manell

Sverigedemokraterna tar steg för steg mot att bli ett etablerat parti. Medlemsantalet har ökat kraftigt de senaste åren och med över 30 000 medlemmar är SD nu landets tredje största parti, inte bara opinionsmässigt. Nu hoppas partiet kunna ta nästa steg i utvecklingen. Att inte bara få ökat väljarstöd utan också kunna genomföra sin politik.  

– Vi kommer att få ett genomslag vi inte har sett tidigare, säger Richard Jomshof (SD), partisekreterare. 

Hemlig lista 

På riksnivå har partiet en lista med frågor som de vill ska genomföras om SD får förhandla med en regering. Vad som står på den listan eller hur förhandlingstaktiken ser ut vill dock partiet inte avslöja än. 

Läs också: SD möblerar om rejält på riksdagslistan 

Men det är inte bara på riksnivå som SD förbereder sig på ökat inflytande. En uträkning som partiet självt genomfört utifrån nuvarande opinionsmätningar ger vid handen att SD skulle bli vågmästare i fler än hälften av landets kommuner (155 av 290) och i två tredjedelar av landstingen/regionerna (14 av 21).  

Vill ha inflytande 

Därför menar SD att partiet kommer att få inflytande över lokala och regionala frågor. I Göteborg hoppas man kunna stoppa bygget av Västlänken tillsammans med de lokala partierna Demokraterna och Vägvalet. I Västra Götalandsregionen tror sig SD kunna införa ett regionalt screeningprogram mot prostatacancer och i Landskrona tror partiet att en majoritet skulle kunna driva igenom ett kommunalt invandringsstopp, trots att det står i strid mot anvisningslagen.

Läs också: SD2018 på SD:s valaffischer 2018

– Jag är inte insatt exakt i hur turerna ser ut men jag vet så pass mycket att man för diskussioner om det här. Exakt var det landar återstår att se, säger Jomshof, angående just att invandringsstopp bryter mot lagen.  

Möjlig glädjekalkyl 

Samtidigt är det för tidigt att räkna hem SD:s inflytande redan nu. Först är det, det självklara, att valet måste hållas. Men något som också kan innebära problem för SD är att de i sin uträkning utgått från den traditionella blockpolitiken. En sammanställning från SVT visar dock att blocköverskridande samarbeten har ökat. Under mandatperioden 2010-14 var det bara 38 kommuner som hade det, under den nuvarande mandatperioden är det uppe i 102 kommuner.

Läs också: Landstingspolitiker: Gör som vi – spräng blockgränsen

En stor del av förklaringen till det tros vara just att hålla SD borta från inflytande. Och det har man lyckats med, Sverigedemokraterna styr inte i någon av landets 290 kommuner och så kan det fortsätta tror statsvetaren Johan Wänström, Linköpings universitet, som forskar om lokal politik. 

– Jag tror inte det kommer ändras så mycket efter valet mer än i kanske något enstaka fall, säger Johan Wänström, till SVT.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00