SD kommer rösta ja på Kristersson som statsminister

REGERINGSBILDNING. SD tänker stödja moderatledaren Ulf Kristersson i omröstningen i morgon onsdag. Det innebär att det sammanlagt finns 154 ja-röster i riksdagen men det är antal nej-röster som avgör.

Foto: Sverigedemokraterna
Mattias Croneborg

Sverigedemokraternas verkställande utskott beslutade vid ett extra sammanträde på tisdagen att partiet ska rösta ja till Ulf Kristersson som statsminister i en M/KD-regering vid voteringen i morgon onsdag. Om alla M-,KD, och SD-ledamöter närvarar i morgon innebär det att Kristersson samlar 154 ja-röster. Eftersom reglerna för voteringen om statsministern går ut på att inte fler än hälften av ledamöterna får rösta nej får det inte så stor praktisk betydelse. Däremot blir det en stark signal från SD när partiet röstar ja, och inte lägger ned sina röster, samtidigt som Liberalerna och Centerpartiet har sagt att de ska rösta nej.

Ser det pragmatiskt  

Jimmie Åkesson menar att SD ser pragmatiskt på regeringsbildandet.

– Det har gått mer än två månader sedan valet och Sverige har fortfarande ingen ny regering. Det måste ses som ett kraftigt underbetyg till de av riksdagens partier som låst sig vid orimliga positioner och principer, som i praktiken omöjliggör konstruktiv dialog och samverkan, kommenterar Åkesson i ett pressmeddelande

– Vår utgångspunkt har hela tiden varit pragmatisk. Vi är beredda att samtala, kompromissa och samarbeta med samtliga partier, förutsatt att våra väljare får någonting tillbaka i proportion till vårt väljarstöd. Tyvärr har denna pragmatism lyst med sin frånvaro hos övriga partier, säger han.

Försökte prata med M och KD

Åkesson säger att han redan dagen efter valet tog kontakt med Ulf Kristersson och Ebba Busch Thor för att föreslå konstruktiva men förutsättningslösa samtal om hur Sverige kan få ett stabilt styre över fyra år. Båda tackade nej till inbjudan, och även därefter säger Åkesson att duon konsekvent vägrat att samtala med SD-ledaren.

– Detta till trots väljer vi nu att ge vårt aktiva stöd till bildandet av en koalitionsregering bestående av Moderaterna och Kristdemokraterna, säger Jimmie Åkesson. 

Åkesson menar att det politiska landskapet förändras, den gamla blockpolitiken luckras upp och nya konfliktlinjer ger nya, mer aktuella konstellationer. Han pekar också på att C:s och L:s hållning att säga nej till Kristerssons regeringsalternativ har påverkat SD. 

– Ulf Kristersson har inom ramen för sin 3-2-1-lösning utfäst att en förändring av regeringens partisammansättning ska prövas genom ny omröstning i riksdagen. Det innebär i praktiken att de båda liberala partierna under mandatperioden inte kan ansluta till en M-ledd regering utan att tolereras av riksdagen. Det är en viktig faktor i vårt ställningstagande.

Stödet kan dras tillbaka

Åkesson påpekar dock att stödet till M och KD när som helst kan dras tillbaka.

– Sverigedemokraterna röstar alltså ja till Ulf Kristersson och är därmed beredda att ge honom en chans som statsminister för en M/KD-regering. Vi är också beredda att närsomhelst under mandatperioden fälla varje regering vars politik går i fel riktning. Kraftigt minskad asyl- och anhöriginvandring, kravbaserad integrationspolitik, krafttag mot brottsligheten och betydande satsningar i hälso- och sjukvården är förutsättningar för att vårt stöd ska vara bestående. Riksdagsgruppen har ställt sig bakom beslutet, kommenterar Åkesson.

Nämnda personer

Jimmie Åkesson

Partiledare Sverigedemokraterna
Statsvetenskap, forskningspolitik, förvaltningsrätt, ekonomisk historia, filosofi, nationalekonomi och samhällsgeografi (Lunds uni. 1998-2005)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00