SD största parti bland män – bara femma hos kvinnor

OPINION. Det är stora skillnader i partisympati mellan män och kvinnor. Hos män är SD största parti, medan partiet hos kvinnor bara kommer på plats 5. Männen vill skicka ut MP ur riksdagen medan kvinnorna vill göra det samma med L.

De senaste opinionsmätningarna pekar på en tydlig uppgång för Kristdemokraterna. Samtidigt som Liberalerna och Miljöpartiet hänger på riksdagsgärdsgården. Om man ser till SVT/Novus senaste mätning, där man också brutit ned resultatet på kön visar den att det skiljer mycket mellan kvinnor och män.

Den största skillnaden står Sverigedemokraterna för. Där nästan var fjärde man (24,8 procent) har partiet som sitt förstaval. Det gör att partiet är det största bland män. Bland kvinnor så har SD bara stöd av 11,2 procent, vilket endast räcker till en femteplats. Hos kvinnor är det istället Socialdemokraterna som har det största stödet (30,9 procent), följt av M, V och KD.

Miljöpartiet skulle åka ur riksdagen om männen fick bestämma. Hos kvinnorna klarar sig dock partiet kvar medan Liberalerna skulle åka ur. När man slår ihop män och kvinnor blir resultatet att både MP och L skulle få lämna riksdagen.

Login