SCB-flytt: Vi har jobbat i decennier för det här

FÖRVALTNING. Regeringen tänker flytta delar av Statistiska centralbyrån till Örebro. Kommunalrådet Kenneth Nilsson (S) i Örebro ser det som en strategisk seger.

Kenneth Nilsson
Kenneth NilssonFoto: Ulla-Carin Ekblom
Mattias Croneborg

Den politiska ledningen i Örebro är nöjd.

– Det är av strategisk vikt att en ledningsfunktion läggs i Örebro, säger Kenneth Nilsson (S), kommunstyrelsens ordförande, till Altinget.

Kenneth Nilsson berättar att man jobbat i decennier just på att få ett myndighetssäte i kommunen.

– Det är en glad dag, säger Nilsson.

Tudelad myndighet

Det arbetet avstannar aldrig. 

Kenneth Nilsson (S)

Statistiska Centralbyrån, SCB, finns dag i både Örebro och Stockholm. Huvudsätet är i Stockholm. Men det ändrar regeringen nu. SCB har fått i uppdrag av regeringen att ta fram en flyttplan. Uppdraget innebär SCB:s stabs- och stödfunktioner i huvudsak ska vara placerade i Örebro, som då blir myndighetens säte. SCB ska också pröva om andra delar av myndighetens verksamhet, som i dag är i Stockholm, istället kan bedrivas i Örebro. För närvarande har SCB cirka 700 anställda i Örebro och cirka 500 i Stockholm.

Men Lena Emanuelsson, ordförande för fackförbundet Saco-s anser att flytta befintliga myndigheter är ett dyrt sätt att omlokalisera.

– Statistiska centralbyrån har spetskompetens. Det kan ta lång tid att bygga upp det igen, säger hon till Altinget.

Generell kritik

Emanuelsson menar att detta inte bara gäller för SCB. Det sägs som en generell kritik.

– Ja, det kan man säga. Vi tycker att man ska tänka långsiktigt vid omlokalisering, säger hon och förordar att man i stället lägger nystartade myndigheter utanför Stockholm.

Örebro har saknat ett huvudsäte för en myndighet men kommunen har haft stark statlig närvaro med funktioner från flera stora myndigheter, länsstyrelsen och inte minst Örebro universitet.

– Universitetet är starkt på utbildningar inom statsvetenskap och statistik, säger Kenneth Nilsson.

Örebro har kompetens

Just universitetet och den långa traditionen av statlig förvaltning gör att han har svårt att förstå kritiken från facket om kompetensförsörjning.

– Jag förstår många delar av kritiken, och den oro det kan innebära. Men just kompetensförsörjningen kan jag inte förstå.

Kenneth Nilsson hoppas att Örebro kan få ytterligare statlig närvaro som kan bygga på det kluster som SCB, universitet och annan förvaltning innebär. Och om inte Örebro får det så kan det ändå vara positivt om någon av de andra större städerna runt omkring skulle kunna få ökad statlig närvaro.

– Vår arbetsmarknadsregion är betydande och vi hänger ihop med städer som Eskilstuna och Västerås, säger han.

Fler flyttar att vänta

Men regeringens planer är att fortsätta med myndighetsflytten.

– Under mandatperioden kommer fler myndigheter att omlokaliseras från Stockholm till andra delar av landet, kommenterade civilminister Ardalan Shekarabi (S), regeringens beslut.

Det är också något som regeringen har aviserat i budgetpropositionen för 2017. Även om Örebro har fått en del kommer man fortsätta att påverka.

– Det arbetet avstannar aldrig, säger Kenneth Nilsson.

Den nya lokaliseringen av SCB ska vara genomförd senast den 30 april 2018. SCB:s redovisning av uppdraget, inklusive den prövning myndigheten ska göra av annan verksamhet än stabs- och stödfunktioner, ska vara ska vara färdig senast den 31 maj 2018.

I höstas beslutade regeringen att Fastighetsmäklarinspektionen ska flyttas från Stockholm till Karlstad. Flytten ska vara genomförd och all verksamhet flyttad från Stockholm till Karlstad senast den 1 december i år. Lena Emanuelsson tar den myndigheten som avskräckande exempel.

– Fastighetsmäklarinspektionen har nästan ingen personal längre, säger hon.

Liten myndighet

Fastighetsmäklarnämnden är en liten myndighet som tidigare hade runt 18 anställda men har drabbats av avhopp inför flytten som ska ske i december.

– Vi är faktiskt fem personer kvar i dag. En har kommit tillbaka, säger Eva Westberg, myndighetschef på Fastighetsmäklarinspektionen, till Altinget.

Eva Westberg berättar att myndigheten har rekryterat en chefsjurist och fyra jurister som ska följa med till Karlstad.

Myndigheten har nyligen tecknat hyresavtal, man kommer att sitta i samma byggnad som Länsstyrelsen i Karlstad. 

– Det är vi mycket nöjda med, säger Eva Westberg, vars förordnade löper ut i mars nästa år.

Hon vill inte säga om hon vill förlänga förordnandet.

– Det vill jag inte spekulera i.  

Nämnda personer

Ardalan Shekarabi

Vice ordförande (S) justitieutskottet
jur. kand (Uppsala uni., 2007), doktorand i offentlig rätt (Uppsala uni., 2010-)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00