Så var opinionsläget för 10 år sedan

TILLBAKABLICK. Socialdemokraterna på över 30 procent, Moderaterna på 25 procent, Miljöpartiet tredje största parti och Liberalerna som fyra. Backar man opinionsbandet 10 år så var läget i svensk politik ett helt annat.

SVT/Novus har nyligen släppt sin opinionsundersökning för 2019. Det är små förändringar jämfört med föregående mätning, som kom i juni. Samtliga förändringar ligger inom den statistiska felmarginalen. Mest prekärt är läget för Liberalerna som inte har fått något uppsving under den nya partiledaren Nyamko Sabuni. Partiet ligger under 4-procentsspärren. Där har man varit i alla Novus-mätningar utom en sedan oktober 2018.

Altinget har tittat på hur det såg ut i samma mätning för exakt 10 år sedan. I Novus augustimätning 2009 var opinionsläget helt annorlunda. Då var Liberalerna fjärde största parti och Miljöpartiet var trea.

Ett år före riksdagsvalet 2010 var det Sverigedemokraterna (som då var utanför riksdagen) och Kristdemokraterna som parkerade i botten på mätningarna. Tillsammans fick de båda partierna bara 9,2 procent. Tio år senare väljs dessa partier av mer än var fjärde väljare (25,6 procent).

Login