Så många M-väljare kan lägga sin röst på KD

Kanske kan stödröster fungera ännu en gång för Kristdemokraterna. Ny mätning från DN/Ipsos visar att var sjunde moderatväljare kan överväga att hjälpa till. 

KD mäter rekordlågt i flera opinionsmätningar de senaste månaderna. Men räddningen för partiet att behålla sin plats i riksdagen finns ännu. Dn/Ipsos presenterar i ny mätning att var sjunde M-väljare överväger att hjälpa ett annat parti över riksdagsspärren, och då står KD högst upp på listan. 

Läs också: Kris(t)demokraterna – en katt med nio liv?

Mätning från DN/Ipsos visar att KD genom detta kan ha en chans att klara sig över 4-procentspärren. Mätningen visar att var tionde väljare överväger att stödrösta. Men hos Moderaterna är siffran högre. Där är det nämligen 14 procent av alla M-väljare som överväger att hjälpa ett annat parti över riksdagsspärren, vilket med största sannorlikhet pekar mot KD.

Statsvetaren Annika Fréden menar att en ökad stödröstning på KD kan komma för att M har blivit allt starkare. 

– Att Moderaterna har blivit starkare kan också gynna KD, om väljarna uppfattar att M har råd att förlora röster och ändå bli det ledande borgerliga partiet, säger Annika Fredén till DN. 

 

Forrige artikel SD möblerar om rejält på riksdagslistan SD möblerar om rejält på riksdagslistan Næste artikel Snabba puckar i EU-nämnden Snabba puckar i EU-nämnden
Så fördelas statens budget

Så fördelas statens budget

REFORMER. För att återstarta ekonomin satsar regeringen och samarbetspartierna stora summor i nästa års statsbudget. För att finansiera reformkalaset behövs lån på 67 miljarder. Se Altingets sammanställning över hur mycket de olika utgiftsområdena får.