S och M tappar i opinionen

KORTNYTT. Socialdemokraterna och Moderaterna fortsätter att tappa stöd, enligt Novus/SVT:s väljarbarometer från april. Sverigedemokraterna, Vänsterpartiet och Centerpartiet ligger alla över sina valresultat från 2014. 

Hedda Jakobsson

För tredje gången i rad tappar Moderaterna stöd i Novus/SVT:s väljarbarometer. Den här gången får de 22,1 procent, en nedgång med 0,5 procentenheter jämfört med undersökningen från mars och 1,2 procentenheter under valresultatet 2014. Partiet tappar främst väljare till Centerpartiet som i dagsläget ligger på 9,2 procent, ett stöd som är 3,1 procentenheter högre än deras valresultat 2014. 

Läs också: Väljare är flockdjur – och vi röstar om mamma påminner

Liberalerna ligger kvar på 5,0 procent, precis som den senaste väljarbarometern från Novus/SVT. Kristdemokraterna har ett stöd på 3,5 procent av väljarkåren. En liten uppgång på 0,3 procentenheter sedan mars. De tar väljare från Socialdemokraterna men tappar samtidigt några väljare till Sverigedemokraterna. 

Socialdemokraterna fortsätter med en nedåtgående trend och får nu stöd av 26,9 procent av väljarkåren, vilket är en nedgång på 0,9 procentenheter jämfört med undersökningen i mars. De tappar främst väljare till Alliansen och Sverigedemokraterna, och ligger nu på ett stöd 4,1 procentenheter under valresultatet 2014, den lägsta nivån för partiet sedan mars 2017. 

Läs också: Varannan MP-ledamot vill inte fortsätta i riksdagen

Vänsterpartiet ökar och har i dag ett stöd på 8,1 procent. De tar främst väljare från de andra rödgröna partierna och ligger 2,4 procentenheter över valresultatet 2014. Miljöpartiet får med en uppgång på 0,2 procentenheter ett stöd på 4,0 procent. De tar väljare från Socialdemokraterna men även Moderaterna och har ett stöd på 2,9 procentenheter under valresultatet från 2014. 

Sverigedemokraterna fortsätter uppåt och har ett stöd på 18,2 procent, en uppgång på 0,4 procentenheter sedan mars. Väljarna tar de från Socialdemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna. Partiets stöd ligger 5,3 procentenheter över valresultatet 2014.

 

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00