S-ledning håller öppet för fortsatt restriktiv asylpolitik

KONGRESS. I nuläget går det inte att säga om den tillfälliga lagen med en restriktiv flyktingpolitik kommer att upphöra. Allt avgörs om EU kan enas om gemensamma asylregler.

Per-Anders Sjögren

 – Svensk lagstiftning framöver kan inte väsentligt skilja sig från i övriga länder i EU, sade S-ledaren och statsministern Stefan Löfven på en presskonferens tillsammans med  Lena Rådström Baastad, partisekreterare, på fredagsmorgonen.

Den 8-12 april håller Socialdemokraterna kongress i Göteborg. Ett stort antal motioner berör asylpolitiken och den tillfälliga lag som infördes förra året och som gör det svårare att få uppehållstillstånd i Sverige. Bakgrunden till lagen var den stora tillströmningen av asylsökanden till Sverige under hösten 2015.

Enligt riksdagens beslut är tanken att lagen ska upphöra den 19 juli 2019.  När lagen varit i kraft i två år, den 19 juli 2018, ska regeringen göra en utvärdering om lagen också ska gälla under det sista året.

Undvika ohållbar situation

I sitt svar på motionerna ger partistyrelsen inget klart besked om lagen kommer att upphöra i juli 2019. Det handlar dock om tillfälliga åtgärder som inte ska vara i kraft längre än vad som är nödvändigt. ”Samtidigt så måste vi också beakta hur situationen ser ut vid det tillfälle lagen är tänkt att löpa ut. Vi får inte riskera att hamna i samma ohållbara situation som 2015.”

Som Altinget har rapporterat om tidigare är det flera förutsättningar som måste vara uppfyllda för att Sverige ska kunna återgå till en mer generös asylpolitik. Den viktigaste är att EU enas om gemensamma asylregler och det bekräftade Stefan Löfven på presskonferensen.

– Sverige kan inte springa före med en egen lagstiftning. Vi måste se hur EU:s ser ut och hur svensk lagstiftning passar in på bästa sätt.

LÄS MER: Lång väg tillbaka för generös asylpolitik

Förhandlingarna om nya asylregler pågår inom EU och stats- och regeringscheferna hoppas på en uppgörelse under 2017.

Det har tidigare varit svårt att få en överenskommelse som innebär att alla EU-länder tar ett ansvar i asylmottagningen. Och Stefan Löfven har tidigare i februari sagt till Altinget att förutsättningarna för det inte har ökat.

– Jag hör inget av att de länder som har varit motståndare säger att de har ändrat sig. Men det är inget argument för att inte fortsätta att argumentera för detta, sade statsministern då.

LÄS MER: Så ska EU:s ledare hindra ny flyktingkris

Löfven understryker nu att det behövs en flyktingpolitik som går att förena med ett fungerade mottagande och höga välfärdsambitioner.

– Det är inget nytt. Det är klassisk socialdemokratiska flyktingpolitik, sade Löfven på presskonferensen.

Dokumentation

Så ska Socialdemokraterna prioritera i politiken

Inför S-kongressen den 8-12 april lyfts fem prioriterade områden:

  • Alla som kan jobba ska jobba. Ökade kraven på den enskilde höjs.
  • Mer fokus på hela landet. Oavsett var du bor ska du ha tillgång till välfärd och service.
  • Hårdare tag mot brottsligheten. En intensivare klamp mot gängkriminalitet.
  • Mer kunskap och studiero i skolan. Tidiga insatser, fler lärare och tydligare krav på varje elev.
  • En ansvarsfull flyktingpolitik. Alla länder i EU måste dela på ansvaret och samarbetet stärkas globalt


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00