Riksdagsledamot byter namn

ÄNDRING. Linda Ylivainio (C) har bytt namn till Linda Modig. Att riksdagsledamöter byter namn är vanligare än man kan tro.

Linda Modig (C), tidigare Linda Ylivainio.
Linda Modig (C), tidigare Linda Ylivainio.Foto: Centerpartiet
Johan Manell

Linda Modig (tidigare Ylivainio) är talesperson i konstitutionella frågor för Centerpartiet. Hon är den senaste i raden av riksdagsledamöter att byta namn. Det är synd att säga att namnbyten på riksdagsledamöter hör till vanligheterna. Men det är vanligare än man kan tro.

För närvarande sitter det 15 ledamöter i riksdagen som hade ett annat namn när de valdes in. 13 av dessa har bytt eller förändrat efternamnet, en har lagt till ett mellannamn. Men en har löpt linan ut och både ändrat efternamn och stavning på förnamnet.

Christina K blev Kristina N

Det är socialutskottets vice ordförande Kristina Nilsson (S) som när hon valdes in i riksdagen hette Christina Karlsson. Vänsterpartiets Momodou Malcolm Jallow (tidigare Momodou Jallow) är den som har lagt till ett mellannamn.

Bland de mer vanliga namnändringar finns ledamöter som valt att lägga till eller ta bort ett efternamn.

Carina Ståhl Herrstedt (SD), Annika Hirvonen Falk (MP), Linda Westerlund Snecker (V) och Fredrik Lundh Sammeli (S) har alla lagt till ett efternamn sedan de valdes in. 

Medan centerpartisten Jonny Cato (tidigare Cato Hansson), vänsterpartisten Yasmine Posio (tidigare Posio Nilsson) och kristdemokraten Désirée Pethrus (tidigare Pethrus Engström) har gått den andra vägen och tagit bort ett efternamn.

Emma Carlsson Löfdahl (-) har ett eget upplägg. Hon har bytt ett av efternamnen, men det hon behöll har också fått byta plats. Tidigare hette hon Emma Löfdahl Landberg. 

Helt nytt

Övriga ledamöter som bytt namn har helt sonika bytt efternamn. Där är Linda Modig (tidigare Ylivainio) den senaste. Övriga är sverigedemokraterna Sara Gille (tidigare Seppelä) och Christina Östberg (tidgare Thuring), centerpartisterna Ulrika Heie (tidigare Carlsson) och Annie Lööf (tidigare Johansson), socialdemokraterna Sanna Lennström (tidigare Eriksson) och Yasmine Bladelius (tidigare Larsson) samt moderaten Jessika Roswall (tidigare Vilhelmsson).

Rekordbytare

Alla dessa ligger dock i lä mot två tidigare riksdagsledamöter som bytt efternamn två gånger under sin riksdagstid.

En av Sverigedemokraternas första riksdagsledamöter hette när hon valdes in i riksdagen Margareta Sandstedt. Senare bytte hon namn till Margareta Larsson. Sin riksdagskarriär avslutade hon som politisk vilde under namnet Margareta Gunsdotter.

Innan hon kom in i riksdagen hann hon också med att heta både Lindberg och Johansson i efternamn. Förnamnet Margareta kom också under vägen. När hon föddes hette hon Inger.

Men Inger/Margareta Johansson/Lindberg/Sandstedt/Larsson/Gunsdotter var inte först med konststycket att byta efternamn flera gånger under sin riksdagsperiod. Utan det var Linda Wemmert (M) som när hon år 2011 fick sin riksdagsplats hette Linda Andersson. Det bytte hon kort därefter till Linda Arvidsson Wemmert för att ett par år senare skippa Arvidsson. 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00