Riksbanken lämnar reporäntan oförändrad

KORTNYTT. Riksbanken lämnar reporäntan oförändrad på -0,5 procent. 

Riksbanken lämnar besked om en fortsatt expansiv penningpolitik. Direktionen har beslutat att behålla reporäntan oförändrad på -0,5 procent. 

Läs också: Riksgälden spår fortsatt stark ekonomi

Inflationen når målet på 2 procent och direktionen vill behålla samma nivå, varför de väljer att behålla reporäntan på samma nivå. I ett pressmeddelande motiverar de sitt beslut. 

"Sammantaget bedömer direktionen att det är lämpligt att behålla penningpolitiken oförändrad. Direktionen har därför beslutat att låta reporäntan vara kvar på −0,50 procent. Även prognosen för reporäntan är oförändrad och indikerar som tidigare att långsamma höjningar av reporäntan inleds mot slutet av året. Riksbankens innehav av statsobligationer uppgår till cirka 330 miljarder kronor i nominellt belopp. Tills vidare återinvesteras förfall och kupongbetalningar i obligationsportföljen". 

 

Forrige artikel Kristersson rivstartar med skatter, skola och stärkt försvar Næste artikel Så mycket skänker Benny Andersson till partiet
Så satsar partierna i skuggbudgetarna

Så satsar partierna i skuggbudgetarna

GRAFIK. Sverigedemokraternas satsning på pengar till medborgarna är den satsning som sticker ut mest jämfört med regeringens. Samtidigt vill alla oppositionspartier ge mer till sjukvård än januaripartierna. Klicka runt i grafiken och se skillnaderna på respektive utgiftsområde.