Rekordmånga lämnar riksdagen

AVHOPP. Varje år lämnar ledamöter riksdagen av olika skäl. Halvvägs in på den nuvarande mandatperioden har 21 ledamöter checkat ut. Det är flest under 2000-talet. Moderaterna står för en tredjedel av avhoppen.

Under förra mandatperioden lämnade 39 riksdagsledamöter sina uppdrag under mandatperioden. Men avhoppen den här mandatperioden håller ännu högre takt. När riksdagen nu går på sommaruppehåll är den halvvägs in på den nuvarande mandatperioden. Då har redan 21 ledamöter tackat för sig och ytterligare en har aviserat sin avgång i september.

 

Ledamöterna som lämnat

Först ut att hoppa av var Caroline Szyber (KD). Hon lämnade redan mandatperiodens första dag. Bakgrunden var att Aftonbladet i valrörelsens slut avslöjat att Szyber låtit skattebetalarna stå för privata hotellkostnader. I samband med detta inleddes en förundersökning mot Szyber, som då valde att lämna sin riksdagsplats. Hon ersattes av Désirée Pethrus.

Läs också: Caroline Szyber (KD) lämnar riksdagen

 Dagen efter, den 25 september, var det dags för avhopp nummer två. Då lämnade Torkild Strandberg (L) riksdagen för att fortsätta som kommunalråd i Landskrona. Det var inte första gången som Strandberg lämnar riksdagen. Han gjorde samma sak 2014, 2010 och 2006. Så trots att Strandberg blivit invald i alla riksdagsval sedan 2002 har han bara suttit en hel mandatperiod (2002–06). Han ersattes av Tina Acketoft.

Läs också: Liberal avsäger sig riksdagsplats

 I november var det dags för Erik Andersson (M) att tacka för sig. Också han avgick för att bli kommunstyrelseordförande. Erik Andersson basar numera över Täby kommun. Hans ersättare i riksdagen är Magdalena Schröder.

 I januari 2019 valde den tidigare landsbygdsministern Sven-Erik Bucht (S) att gå i pension. När han inte fick en plats i Löfvens andra regering lämnade han också sin riksdagsplats. På Buchts mandat sitter numera Linus Sköld

Läs också: Riksdagsrockad efter ny regering

 I samma veva lämnade också Jonas Millard (SD) riksdagen. Detta efter att DN avslöjat att det skrivits kvinnofientliga kommentarer från ett konto tillhörande Millard på Flashback. Per Söderlund tog över riksdagsplatsen.

Läs också: Millard (SD) har lämnat riksdagen

Mars 2019 bjöd på två avhopp. Det ena var självvalt. Jimmy Loord (KD) ville få mer tid för familjen och bytte därför plats med regionpolitikern Gudrun Brunegård. Loord är nu oppositionsråd i region Kalmar. 

Läs också: KD-topp lämnar riksdagen

 Det andra var centerveteranen Eskil Erlandsson (C) som lämnade sin riksdagsplats efter att ha blivit anklagad för sexuella trakasserier. Hans riksdagsplats övertogs av Per Schöldberg.

Läs också: Han tar över efter Erlandsson

 I april 2019 så skördade Aftonbladets granskning Maktens kvitton ytterligare ett riksdagsoffer. Aftonbladet kunde avslöja att Erik Bengtzboe (M) var skriven hemma hos sin mamma samtidigt som den övriga familjen var skriven i en bostadsrätt i Stockholm. Bostadsupplägget genererade Bengtzboe 158 000 kronor i olika ersättningar. Efter kritik valde han att lämna riksdagen.

Läs också: Bengtzboe (M) lämnar riksdagen

 Bengtzboe ersattes av Jari Puustinen (M). Men han ville stanna som kommunalråd i Eskilstuna så hans tid i riksdagen blev bara en vecka. Han var alltså riksdagsledamot bara på pappret innan uppdraget lämnades över till Ann-Sofie Lifvenhage (M).

Läs också: M:s nya riksdagsledamot: “Stolt, pirrig och nyfiken”

I samband med EU-valet i slutet av våren 2019 hoppade ytterligare fyra riksdagsledamöter av sina uppdrag för att i stället ta plats i Europaparlamentet. Alice Bah Kuhnke (MP) lämnade riksdagen den 18 juni 2019. Hon ersattes av Annika Hirvonen Falk. Hirvonen Falk satt i riksdagen den förra mandatperioden och var då vice ordförande i justitieutskottet.

 Tomas Tobé (M), Jessica Poljärd (M) och Jörgen Warborn (M) lämnade riksdagen för Bryssel den 1 juli 2019. 

 De ersattes i riksdagen av Fredrik Schulte, Mikael Damsgaard och Helena Antoni.

Läs också: EU-valets okända vinnare

 

 Men riksdagsavhoppen fortsatte under hösten 2019. I början av hösten lämnade Ylva Johansson (S) regeringen för att i stället bli EU-kommissionär. Eftersom Johansson var statsråd hade hon redan en ersättare, Thomas Hammarberg, på sin riksdagsplats. Hammarberg är nu ordinarie ledamot.

Läs också: Löfven tappar ministrar i rekordfart

I slutet av september 2019 tackade Gustav Fridolin (MP) för sig i riksdagen. Han lämnade regeringen redan i januari och språkrörsposten i maj. Han ersattes i riksdagen av Amanda Palmstierna.

Läs också: Fridolin (MP) lämnar riksdagen

En månad senare var det dags för nästa före detta partiledare att hoppa av då Jan Björklund (L) lämnade riksdagen. Därmed gjorde Nina Lundström riksdagscomeback.

Läs också: L stuvar om i utskotten

Ytterligare en profilerad politiker lämnade hösten 2019. Miljöparitets gruppledare Jonas Eriksson sa i en intervju med Altinget att avhoppet var planerat redan när han kandiderade i valet 2018. Hans ersättare blev Camilla Hansén.

Läs också: Miljöpartiets gruppledare lämnar riksdagen

 På självaste nyårsafton 2019 gjorde riksdagsveteranen Beatrice Ask (M) officiellt sin sista riksdagsdag. Anledningen till avhoppet var att hon skulle ta över landshövdingsposten i Södermanland. Ny riksdagsledamot blev Lars Jilmstad (M).

Läs också: Riksdagsveteran blir landshövding 

  Ytterligare en ny landshövding plockades direkt från riksdagen. En månad efter Ask var det dags för Liberalernas Maria Arnholm att byta Helgeandsholmen mot Växjö och posten som landshövding i Kronobergs län. I riksdagen efterträddes hon av Maria Danielsson (L).

Läs också: Ny riksdagsledamot – efterträder Maria Arnholm

  Lite mer buller och bång var det när Paula Bieler (SD) lämnade riksdagen i slutet av februari. Riksdagen hade nekat henne ledighet i samband med en bröllopsresa, vilket Altinget var först att rapportera. Det i kombination med partiets ändrade syn i abortfrågan gjorde att Bieler lämnade

Läs också: Kritik mot riksdagens ledighetsregler 

Först på tur att ersätta Bieler är Uppsalapolitikern David Perez. Men då han ligger i konflikt med Skatteverket valde han att ta ledigt från riksdagen innan han ens börjat. Därför är det, åtminstone till mars 2021, Monika Lövgren (SD) som ersatt Bieler i riksdagen.

 Den 21:a ledamoten att tacka för sig under mandatperioden är Kadir Kasirga (S). Han är sedan mars i stället oppositionsborgarråd i Stockholms stad. Sultan Kayhan (S) har ersatt honom i riksdagen.

Läs också: Ytterligare en ledamot lämnar riksdagen

Fler på gång

När riksdagen går på sommarlov i mitten av mandatperioden är det alltså 21 ledamöter som lämnat. Flest, en tredjedel, kommer från Moderaterna.

 

 Men redan nu vet vi att ytterligare en socialdemokrat lämnar riksdagen. Peter Persson (S) har nämligen aviserat att han slutar i riksdagen den 1 september. Anledningen är att han ska flytta från Jönköpings län och då inte längre vill representera länet i riksdagen. Socialdemokraterna har aviserat att han kommer att ersättas av Diana Laitinen Carlsson (S).

Läs också: Riksdagsledamot lämnar i höst

Forrige artikel Kraftigt underskott väntar offentliga finanserna – mer än 300 miljarder back Kraftigt underskott väntar offentliga finanserna – mer än 300 miljarder back Næste artikel Riksdagsdirektören ska granska statsvetenskap Riksdagsdirektören ska granska statsvetenskap
Sanktioner kan införas mot riksdagsskolkare

Sanktioner kan införas mot riksdagsskolkare

FÖRSLAG. Ledamöter som inte närvarar i riksdagen tillräckligt ofta ska tvingas betala tillbaka arvode föreslår en parlamentarisk kommitté.

– Det är förstås helt orimligt och oacceptabelt att strunta i riksdagsarbetet och ändå fortsätta uppbära riksdagsarvode, säger talman Andras Norlén till Altinget.