Register över idrottshuligan rycker närmare

IDROTT. Polisen ska ha rätt att föra ett register för personer med tillträdesförbud till idrottsarenorna, enligt ett lagförslag från alliansregeringen. Men idrottsklubbarna ska inte få egen tillgång till registret.

 I propositionen föreslår regeringen en ny lag som ger den nya Polismyndigheten rätt att föra ett register över dem som har portats från arenorna på grund av risk för brott och störningar av ordningen. Antalet tillträdesförbud, som beslutas av åklagare, uppgick till 157 under 2013.

För att förhindra att personer med tillträdesförbud kommer in på arenan måste arrangören känna till att personen är portad, och kunna identifiera denne. Det blir nu möjligt med det nya nationella registret som kommer att innehålla personuppgifter, foton och även klubbanknytning.

Tidigare ville regeringen ge idrottsorganisationer rätt att få direktåtkomst till huliganregistret så att de på egen hand kunde söka och ta fram uppgifter. Men juristerna i Lagrådet avstyrkte de planerna, och regeringen går nu på samma linje.  Men det är viktigt att idrottsklubbarna kan få tillgång till uppgifter om vilka personer som inte ska visats på arenorna. Detta kan lösas genom att polisen skickar över de uppgifter som idrottsklubbarna efterfrågar och som behövs för att stoppa personerna.  Om det längre fram visar sig att detta inte fungerar ska frågan om direktåtkomst till registret tas upp på nytt, skriver regeringen i propositionen.

Enligt planerna ska den nya lagen träda i kraft den 1 april 2015, lagom till starten av fotbollsallsvenskan nästa år. 

Forrige artikel Myndigheter biter sig fast i huvudstaden Myndigheter biter sig fast i huvudstaden Næste artikel Miljöpartiet har störst chans till stark slutspurt Miljöpartiet har störst chans till stark slutspurt
Glad sommar – lästips för semestern

Glad sommar – lästips för semestern

SOMMARUPPEHÅLL. Altinget Rikspolitik går på semester. Om du inte kan få nog av Altinget så hittar du här några guldkorn från våren. Nästa nyhetsbrev kommer i mitten på augusti.