S anklagar alliansen för budgetsvek

BUDGET. Regeringens tjänstemannastab, Regeringskansliet, måste spara 200 miljoner kronor. Pengarna ska i stället gå till försvaret, har riksdagen beslutat. Socialdemokraterna anser nu att Alliansen har svikit en tidigare uppgörelse.

Foto: Martina Huber/Regeringskansliet
Mattias Croneborg

Statens utgifter för centrala myndigheter som Riksdagsförvaltningen, Hovstaten och Regeringskansliet kommer att minska nästa år. Riksdagens beslut baseras på allianspartiernas budgetmotion. Skillnaderna i utgifterna mellan alliansen och regeringen för posterna inom detta område är överlag små, förutom för Regeringskansliet.

Beslutet innebär att regeringskansliet får 200 miljoner kronor mindre nästa år och de pengarna ska i stället gå till Försvarsmakten.

Regeringskansliet och dess utgifter var i blåsväder för 4 år sedan då Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet reserverade sig mot den borgerliga regeringens förslag. De ville sänka kostnaderna för Regeringskansliet med 300 miljoner kronor. Efter att Sverigedemokraterna anslöt sig till S, V och MP blev det också riksdagens beslut. Regeringskansliet fick dock så småningom tillbaka sina pengar genom en uppgörelse mellan Socialdemokraterna och den borgerliga regeringen.

– De borgerliga i KU var mycket upprörda och menade att vi saboterade för regeringsmakten. Vi gjorde senare en överenskommelse om att den som äger regeringsmakten är bäst skickad att avgöra vilka resurser som behövs, sade Hans Ekström (S) om den förra besparingen. Ekström menar att  Alliansen nu har brutit den uppgörelsen.

Sammantaget innebär det Regeringskansliet får 6,7 miljarder kronor nästa år, i stället för de 6,9 miljarder som det var avsatt för i budgetpropositionen.

I samband med beslutet om utgifter för rikets styrelse röstade riksdagen för ett tillkännagivande att "Presstödsnämnden i lämplig form ska infogas i Myndigheten för radio och tv" och att andra förslag från Presstödsutredningen ska snabbas på.

Utgiftsområdet ”rikets styrelse” får också 5 miljoner kronor mindre i anslag för att finansiera en permanent och årlig satsning på den så kallade Kulturbryggan, pengar som alltså förs över till kulturbudgeten.  Regeringen upphävde nyligen den förra regeringens beslut att Kulturbryggan ska vara permanent.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00