Regeringens julklapp: Alla ska få snabbt bredband

INFRASTRUKTUR. Regeringen siktar på att före jul lägga fram en ny och mer ambitiös strategi för hur hela landet ska få tillgång till snabbt bredband, enligt bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP).

Dagens strategi för att bygga ut bredband innebär att år 2020 bör 90 procent av alla hushåll och företag ha tillgång till bredband om minst 100 Mbit/s.  Den strategin har några år på nacken.

– Målet är för svagt. Jag avser att lägga fram en ny bredbandsstrategi inom kort där vi kraftigt höjer ambitionerna, sade bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP), under en frågestund i riksdagen på torsdagen.

Eriksson menar att en ambitionshöjning är helt nödvändigt.

– I en situation där digitaliseringen transformerar samhället måste vi ha hela landet med i förändringen. Alla, även om man bor på landsbygd- eller glesbygd, ska kunna delta, sade Eriksson.

Stöd i riksdagen

Håkan Svenneling (V) anser att dagens mål är för lågt satt då det betyder att en stor del av  de som bor på landsbygden inte omfattas. Han vill att ambitionen ska höjas så att 100 procent ska ha bredband med hög överföringskapacitet till år 2025. Det är ett mål om delas av en rad aktörer inom branschen samt den parlamentariska landsbygdsutredningen, vilket betyder att de finns ett brett stöd i riksdagen. Svenneling efterlyste också ett snabbt agerande från regeringen.

– Det gäller att snabba på då det behövs en bra planeringshorisont så att alla parter ser hur en utbyggnad ska se ut efter år 2020, sade han.

Peter Eriksson sade att regeringen är nära att bli färdig med den nya strategin som ska inkludera hela Sverige.

– Jag hoppas att kunna presentera den före jul, sade Eriksson.

Nyligen beslutade regeringen också att tillföra ytterligare 150 miljoner kronor till utbyggnad av bredband på landsbygden. Det innebär att sammanlagt en miljard ska läggas på en utbyggnad på bredband i landsbygden nästa år.

Läs också: Regeringen kryddar bredbandsutbyggnad

 

 

Forrige artikel Utredning om Afghanistan-insatser försenas Næste artikel Omyndiga kan sola vidare till 2018
Här är vårens riksdagsvikarier

Här är vårens riksdagsvikarier

ERSÄTTARE. Under våren är flera av de ordinarie riksdagsledamöterna lediga. Bland vikarierna finns bland annat tre tidigare riksdagsledamöter och Annie Lööfs förra pressekreterare.