Regeringen trotsar Lagrådet om fjärrundervisning

INTEGRATION. Regeringen går vidare med förslaget om fjärrundervisning, trots mycket omfattande kritik från Lagrådet.

Mattias Croneborg

Altinget skrev nyligen om att Lagrådet var mycket kritisk till förslaget.  Beredningen hade gått alldeles för snabbt och remissinstanser hade inte hunnit komma in med synpunkter på förslaget. Analysen i lagrådsremissen om hur den föreslagna lagen tar hänsyn till personuppgiftslagen och lagen om offentlig upphandling var inte ”värd namnet”. Kritiken utmynnade i att Lagrådet gav förslaget underkänt, och ansåg att ”lagstiftningsärendet inte beretts på ett sådant sätt att regeringsformens beredningskrav är uppfyllt och att lagrådsremissen därför inte kan ligga till grund för lagstiftning.”

"Förslaget angeläget"

Regeringen tar inte fasta på huvuddragen i kritiken utan argumenterar för varför man ändå väljer att gå vidare med förslaget och lämnar över det i en proposition till riksdagen. ”Med beaktande av att förslaget är angeläget, att det har en begränsad omfattning, att det är frivilligt för huvudmännen att använda sig av de utökade möjligheter till entreprenad som förslaget ger”, skriver regeringen.

Regeringens förslag gör det möjligt med entreprenad för kommuner i syfte att effektivisera fjärrundervisningen. Förslaget har stöd från oppositionen och är enligt många kommuner ett måste.

Lagförslaget innebär att kommuner och friskolor ska kunna utföra undervisning åt varandra, exempelvis genom att en lärare delar sin tid mellan två olika skolor med hjälp av fjärrundervisning. Tidigare har utgångspunkten alltid varit att undervisningen sker inom den egna organisationen och att läraren är på samma plats som eleverna.

En del i migrationsuppgörelsen

I dag är det tillåtet med fjärrundervisning inom vissa ämnen på gymnasiet. Staten har också rätt att bedriva fjärrundervisning i samiska och i teckenspråk. Enligt regeringens förslag ska fjärrundervisning även bli tillåtet för modersmålsundervisning.

Det var flyktingsituationen som gjorde en redan pressad situation ohållbar i flera kommuner. Propositionen är en del i genomförandet av höstens överenskommelse mellan regeringen, Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna om insatser till följd av flyktingkrisen.

Dokumentation

BESLUTSKEDJAN – PROPOSITION

Vad händer nu?

Partierna och ledamöter i riksdagen ska nu lägga fram sina motförslag, motioner, på regeringens förslag. Förslaget ska debatteras och beslutas i riksdagen före sommaren så att den nya lagen kan träda i kraft den 1 augusti och tillämpas när höstterminen börjar.  

Regeringens proposition 2015/16:173



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00