Regeringen flyttar ut – myndigheterna flyttar in

OMLOKALISERINGAR. Regeringen ska fortsätta att utlokalisera myndigheter och etablera statliga servicekontor. Men bland andra Emil Källström (C) varnar för att det pågår en centralisering när myndigheterna själva stänger lokalkontor.

Civilminister Lena Micko menar att regeringen ska verka för att den statliga närvaron ökar i hala landet, men samtidigt läggs myndighetskontor i mindre orter ned. 
Civilminister Lena Micko menar att regeringen ska verka för att den statliga närvaron ökar i hala landet, men samtidigt läggs myndighetskontor i mindre orter ned. Foto: Johan Manell/Altinget
Mattias Croneborg

Regeringen och flertalet politiker säger att decentralisering av myndigheter är viktigt. Men hittills under denna mandatperiod har inga nya beslut om omlokalisering fattats. Flera myndigheter lägger dessutom ned lokalkontor.

”Bygg ut fler servicekontor i hela landet. Inga nya myndigheter ska lokaliseras i Stockholm under mandatperioden.” Det är det som står i januariavtalet om omlokalisering och statlig närvaro i hela landet.

Förra mandatperioden fattade regeringen beslut om att omlokalisera hela eller delar av drygt 20 myndigheter. En del av flyttarna är redan genomförda medan andra är på väg. Men under denna mandatperiod har regeringen hittills inte fattat några beslut. Däremot fortsätter arbetet med att bygga ut verksamheten med statliga lokalkontor.

Altinget logoRikspolitik
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget rikspolitik får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00