Debatt

Pro market-politik ger borgerlig valvinst

Privatiseringar, valfrihet och individens fria val är inga självändamål utan det handlar om vad det långsiktigt ger såväl det svenska samhället som den enskilda individen. Det skriver Fria moderata studentföreningen i Stockholm tillsammans med Öppna moderater.

Det är inte antal skolor med det fria skolvalet som är problemet utan snarare den lidande kvaliteten, skriver debattörerna.
Det är inte antal skolor med det fria skolvalet som är problemet utan snarare den lidande kvaliteten, skriver debattörerna.Foto: Berit Roald/NTB scanpix/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

När Allianspartierna vann valet 2006 var det mycket tack vare fokus på individens valfrihet. I dag är friheten att kunna välja såväl skola och sjukvård självklarheter i människors vardag och valet 2022 närmar sig. Vård och utbildning har sedan 1998 varit bland de viktigaste frågorna för väljarna enligt Statistiska centralbyrån. Sannolikheten att valet 2022 blir ett välfärdsval är stor men borgerligheten måste lära sig av mandatperioderna 2006-2014.

Färre visioner 2014

Den stora skillnaden mellan 2006 och 2010 kan kopplas till pro-market (marknadsekonomi) och pro-business (enskilda företag). Med utgångspunkt i ekonomen Luigi Zingales teoretiska resonemang gjorde Fredrik Johansson, dåvarande gästbloggare hos Svenska Dagbladet, en intressant analys 2014. En tolkning av hans text är att det är skillnad på pro-business och pro-market där den förstnämnda handlar om att problemet är att politiker många gånger är mer intresserade av riktade lösningar medan pro-market handlar om generella långsiktiga förändringar.

Mandatperioden 2006-2010 handlade om konkreta långsiktiga välfärdsreformer inom skola, vård och omsorg – långsiktiga förändringar och en pro-market-politik. I valmanifestet från 2006 diskuterades en långsiktighet i ett dåvarande Sverige där det fanns stora utmaningar att driva privata välfärdsföretag.

Året är inte 2006 längre, Sverige står inför nya utmaningar med välfärdsföretagen och det kräver nya sätt att hantera valfrihetsfrågan.

Mandatperioden 2010-2014 handlade om riktade lösningar – en pro-business politik. I valmanifestet från 2010 var fokus på fler riktade insatser där välfärdsföretagen hade börjat arbeta på jämnare villkor. 2014 hade detta genomförts vilket kan varit förklaringen till att visionerna var färre i valmanifestet 2014.

Privatisering inte svar på allt

I en omtalad intervju i Neo från 2014 förklarar Magnus Henrekson, dåvarande vd för Institutet för näringslivsforskning, sitt försvar till pro-market framför pro-business. Han menar att problemet inte är exempelvis vinster i välfärden utan snarare de välfärdsföretag som har låg kvalitet. Privata välfärdsföretag hör enligt honom hemma i dagens Sverige – men borgerlighetens tro om att privatiseringen är svar på allt håller varken nu eller i längden.

Han nämner ett annat exempel på konkurrensen mellan gymnasieskolorna i Stockholm med fokus på Gymnasiemässan där det ibland kan finnas en osund hetsig stämning från skolor, där det inte är ovanligt att man lockar med såväl körkort som datorer. Det är dock inte antal skolor med det fria skolvalet som är problemet utan snarare den lidande kvaliteten.

Hög kvalitet som krav

Från borgerligt håll hörs att även kommunala skolor inte alltid håller kvaliteten. Det tydligaste exemplet var när Skolverket för första gången tog över en skola i Botkyrka på grund av bristande kvalitet. Som väljare kan det dock bli svårt att förstå det försvaret i stället för att borgerligheten står upp för att hög kvalitet ska vara ett krav i såväl fristående som kommunala skolor.

Krävs nya sätt

Borgerliga politiker på riks-, region- kommunnivå har ett ansvar att såväl ta makten i riksdagen som att behålla makten i regioner och kommuner. Året är inte 2006 längre. Sverige står inför nya utmaningar med välfärdsföretagen och det kräver nya sätt att hantera valfrihetsfrågan.

Privatiseringar, valfrihet och individens fria val är inga självändamål utan det handlar om vad det långsiktigt ger såväl det svenska samhället som den enskilda individen. Det är att bedriva en pro-market politik genom praktik och inte enbart ideologi och det kan leda till valvinst 2022.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00