Polskt genrep för ny koalition som vill stoppa regeringen

POLSKA RÖSTER. Polens oppositionspartier har slagit sig samman i ett försök att vinna över regeringspartiet Lag & Rättvisa (PIS). Till att börja med i EU-valet den 26 maj och sedan i det polska parlamentsvalet i höst.

Fem partier har gått ihop för att stoppa regeringspartiet Lag och rättvisa och premiärministern Mateusz Morawiecki.
Fem partier har gått ihop för att stoppa regeringspartiet Lag och rättvisa och premiärministern Mateusz Morawiecki.Foto: Yves Herman / Reuters / Ritzau Scanpix

Av: Thomas Lauritzen

Efter snart fyra år med en nationalkonservativ regering som ofta varit på kollisionskurs med EU hoppas oppositionen att kunna vända Polens europeiska kurs genom ett nytt tvärpolitiskt samarbete.

– Oppositionspartierna beskyller vår högerorienterade regering för att vilja distansera Polen från EU. Den utvecklingen försöker de att bromsa, säger Roman Imielski, inrikesredaktör på den regeringskritiska tidningen Gazeta Wyborcza.

Imielski pekar på politiska ingrepp av regeringspartiet Lag & Rättvisa (PIS) mot inte minst domstolarnas oberoende i Polen. Ingrepp som EU upprepade gånger har kritiserat.

Det var en stor överraskning för Lag & Rättvisa att partier från höger till vänster kunde bygga upp en enad front på det sättet.

Roman Imielski
Inrikesredaktör, Gazeta Wyborcza

– Det pågår en mycket farlig utveckling för rättsstaten och för de demokratiska grundprinciperna i vårt land.  Det är ett stort debattämne, säger han. 

– Innan 2015 (då PIS kom till makten, red.) sade alla att Polen var ett av nyckelländerna i EU. Nu har vi nästan ett motsatt läge – nämligen att Polen befinner sig i utkanten av samarbetet. Det är ett stort problem för mitt land att vi inte längre har goda allianser med Tyskland, Frankrike och andra viktiga länder omkring oss, säger Imielski.

Roman Imielski beskriver hur fem av Polens viktigaste oppositionspartier nu har bildat valkoalitionen ”Europeiska koalitionen” inför europaparlamentsvalet för att försöka vinna över PIS.

– De vet att om de försöker ta upp kampen mot Lag & Rättvisa som separata partier så har de ingen chans. Men om de fem partierna i den Europeiska koalitionen vinner europaparlamentsvalet så är det verkligen ett gott tecken för dem, säger han.

I den nya valkoalitionen ingår partier från de liberala och konservativa till socialdemokraterna och de gröna i Polen. Det är partier som kan vara oeniga om många andra saker, men som är eniga i sin positiva inställning till EU. 

– Det var en stor överraskning för Lag & Rättvisa att partier från höger till vänster kunde bygga upp en enad front på det sättet.

Oppositionens plan är enligt Imielski att använda europaparlamentsvalet till att slå hål på regeringens pansar innan det nationella valet i Polen som kommer under hösten. 

– Alla är medvetna om att resultatet i europaparlamentetsvalet har stor betydelse för det polska parlamentsvalet. EU-valet blir en slags generalrepetition på om det nationella parlamentsvalet några månader senare kan ändra den politiska situationen här i landet, säger han.

Artikeln är översatt från altinget.dk.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00