Pandemimodell kan användas för antibiotika

STYRNING. Den ekonomiska ersättningsmodell som i dag används för garantier vid globala epidemier, så kallade pandemier, kan komma att användas för att säkra tillgång till antibiotika.  

Foto: Foto: Akademiska sjukhuset
Mattias Croneborg

Regeringen har gett Folkhälsomyndigheten i uppdrag att göra en förstudie som ska se om en ny ekonomisk ersättningsmodell för antibiotika kan fungera. Syfte är att säkerställa tillgänglighet av vissa ”essentiella

Dokumentation

Ekonomisk modell för nytt antibiotikum

Lifs modell kan sägas mäta värdet av att samhället får ett nytt antibiotikum. 

Detta värde blir riktmärke för den premie som ska utgöra grunden i den ekonomiska modellen. Premien är tänkt att betalas av staten. Premien kan vara lägre än det beräknade värdet för ett nytt antibiotikum men premien kan inte vara högre. Premien kommer att utgöra de pengar som ska säkra att nya sorter antibiotika kommer ut på marknaden.

Premien finansierar inte användningen av antibiotika. Detta sker med en styckkostnad som betalas av landstingen.

Slutligen ska modellen fungera som en försäkring för samhället. Därför behövs en takkostnad. När staten betalar premien bestäms en maximal kostnad i en situation där resistensläget och behovet av att använda ett nytt antibiotikum ökar dramatiskt. I försäkringen ingår att läkemedelsföretaget åtagit sig att leverera den ökade mängd läkemedel som behövs.

Källa: "Förslag – Ekonomisk modell för nya antibiotika", Lif, Karolina Antonov


Altinget logoRikspolitik
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget rikspolitik får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00