Ovälkommen myndighet kan bli kortlivad

FÖRVALTNING. Den hårt kritiserade nya Jämställdhetsmyndigheten hamnar i Angered i Göteborg. Men myndigheten kan bli kortlivad då merparten av oppositionen inte vill ha myndigheten.

Désirée Pethrus, Paula Bieler och Elisabeth Svantesson
Désirée Pethrus, Paula Bieler och Elisabeth SvantessonFoto: Riksdagen
Mattias Croneborg

Till årsskiftet ska den nya myndigheten vara på plats. Och jämfört med andra myndighetsstarter är regeringen denna gång ute i god tid när det gäller rekrytering av generaldirektör.

– Vi

Dokumentation

Jämställdhetsmyndigheten

Under 2017 kommer en organisationskommitté att förbereda och genomföra bildandet av en ny myndighet för uppföljning, analys, samordning och stöd på jämställdhetspolitikens område. Kommittén ska genomföra alla förberedelser så att den nya myndigheten kan inleda sin verksamhet den 1 januari 2018.

Uppgifter för myndigheten 

  • Göteborgs universitet har i uppdrag att främja genusforskningen i Sverige. Uppdraget ska överföras till jämställdhetsmyndigheten och drivas vidare i permanent form.
  • Uppsala universitet har i uppdrag utveckla och sprida evidensbaserad kunskap och information om mäns våld mot kvinnor. Uppdraget ska i vissa delar överföras till jämställdhetsmyndigheten och drivas vidare permanent.
  • Länsstyrelsen i Stockholms län har i uppdrag att bedriva arbete mot prostitution och människohandel för sexuella ändamål. Uppdraget ska överföras till jämställdhetsmyndigheten.
  • Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor fördelar bidrag till jämställdhetsprojekt, och för kvinnors organisering. Uppgiften överförs till jämställdhetsmyndigheten.

Altinget logoRikspolitik
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget rikspolitik får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00