Opinionsmätning: Liberalerna åker ur EU-parlamentet

SPÄRRKAMP. En ny opinionsundersökning från Europaportalen/Sifo visar att både Liberalerna och Feministiskt initiativ skulle åka ur Europaparlamentet om det vore val i dag.

Foto: Pixabay
Johan Manell

Liberalerna har i dag två mandat i parlamentet. Men om opinionsundersökningens resultat blir verklighet också i själva EU-valet i maj så åker det EU-profilerade partiet ur parlamentet. Partiet får bara 3,8 procent av rösterna.

För Feministiskt initiativ ser läget än värre ut. Partiet får bara 1,2 procent i mätningen. Därmed har partiet en svår uppgift att vända opinionsläget till maj och ta sig över 4-procentsspärren för en fortsättning i parlamentet. 

FI var den stora skrällen 2014. Tidigare skrällar som Junilistan 2004 och Piratpartiet 2009 klarade inte att bli återvalda.

SD störst

Den stora vinnaren i mätningen är Sverigedemokraterna. Partiet som nyligen har beslutat att inte driva utträdeskravet aktivt blir näst största parti med 18 procent av rösterna.

Den stora förloraren förutom L och FI är Miljöpartiet. Partiet ligger förvisso över sina opinionssiffror i mätningar som rör riksdagsvalet. Men samtidigt skulle MP enligt mätningen förlora minst hälften av sina mandat i parlamentet och backa med 9 procentenheter sedan valet 2014.

Osäkert

Samtidigt visar mätningen att det finns en stor andel osäkra väljare - 35 procent. Undersökningen visar också att valdeltagandet kan bli rekordhögt. Mer än 70 procent av de svenska väljarna säger att de troligen eller absolut säkert kommer att rösta i årets EU-val.

Motsvarande siffra i sifomätningen inför valet 2014 var 53 procent och i det efterföljande valet gick 51 procent och röstade.

– Siffrorna tyder på att det är ett tydligt ökat intresse för EU-valet jämfört med 2014, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo, till Europaportalen.

Dokumentation

Europaportalen/Sifos mätning

(förändring i procentenheter jämfört med EU-valet 2014)

Moderaterna 16,4 (+2,8)

Centerpartiet 5,8 (-0,7)

Liberalerna 3,8 (-6,1)

Kristdemokraterna 8,6 (+2,7)

Socialdemokraterna 27,5 (+3,3)

Vänsterpartiet 10,0 (+3,7)

Miljöpartiet 6,4 (-9,0)

Sverigedemokraterna 18,0 (+8,3)

Feministiskt initiativ 1,2 (-4,3)

Övriga partier 2,4 (-0,6)



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00