Ökat tryck för ny spelpolitik

VADSLAGNING. Civilminister Ardalan Shekarabi (S) har tidigare utlovat en ny utredning om spelmarknaden och att utländska aktörer ska släppas in på den svenska marknaden. Nu ökar pressen ytterligare på regeringen då en bred majoritet i kulturutskottet vill ha en förändring.

Enligt kulturutskottet bör regeringen arbeta över blockgränsen för att genomföra ett system med spellicenser och att regeringen ska utreda frågan. Direktiven till utredningen ska lämnas under 2015, anser utskottet.

Enligt ett tidigare besked från civilminister Ardalan Shekarabi (S) arbetar regeringen med direktiven till en ny utredning som ska ta fram ett system med spellicenser för utländska aktörer. Och målet är också att få en uppgörelse med Alliansen om spelmarknaden. Dock dröjer tillsättningen av utredningen då regeringskansliet måste spara 200 miljoner på grund av budgetnederlaget i december.

Men arbetet med att formulera direktiven till utredningen har inte stannat av och även i den processen ska en dialog föras över blockgränserna, enligt Shekarabi.

Bakgrunden är att EU-kommissionen i höstas beslutade att dra Sverige inför EU:s domstol på grund av den svenska regleringen av spelmarknaden. Efter den kritiken öppnade den S-ledda regeringen för att luckra upp spelmonopolet och införa ett licenssystem som släpper in utländska aktörer.

Den 19 mars ska riksdagen rösta om uppmaningen till regeringen. Sverigedemokraterna är dock mot ett licenssystem och ifrågasätter en avreglering av spelmarknaden.

Forrige artikel Cykelseger för MP Næste artikel Riksdagen vill slippa älta faderskap
Glad sommar – lästips för semestern

Glad sommar – lästips för semestern

SOMMARUPPEHÅLL. Altinget Rikspolitik går på semester. Om du inte kan få nog av Altinget så hittar du här några guldkorn från våren. Nästa nyhetsbrev kommer i mitten på augusti.