Ökat krav på rederier kan stoppa flyktingar

KONTROLL. Rederierna ska bli skyldiga att kontrollera identiteten på passagerarna, föreslår regeringen. Effekten blir att den som inte kan legitimera sig kommer att stoppas från att gå ombord på färjan.

På torsdagen införde regeringen tillfälliga gränskontroller i Sverige för att få bättre kontroll på strömmen av asylsökande. Samtidigt skickades ett förslag ut på remiss om innebär att rederierna inom kort får ett större ansvar att kontrollera de passagerare som ska gå ombord. De reglerna, som är permanenta, ska börja gälla om en vecka.

– Tanken är att detta ska leda till en förstärkt säkerhet på färjor och i hamnar och underlätta identifieringen av dem som söker sig till Sverige för att söka asyl, sade inrikesminister Anders Ygeman när han presenterade planerna.

Men de nya reglerna kan också göra det svårt för personer som inte kan eller vill legitimera sig att ta sig till Sverige för att söka asyl. Om en enskild resenär inte kan styrka sin identitet får han eller hon inte gå ombord, står det i den promemoria som nu ska snabbehandlas.

Rederier kan straffas

I dag finns ett EU-krav på att rederierna ska upprätta passagerarlistor för att kunna hålla kontroll på vem som finns ombord i händelse av en olycka. Enligt förslaget, som innebär en ändring i en förordning om sjösäkerhet, ska kravet på passagerarlistor kompletteras med ett krav på kontrollera legitimationen. Det innebär även att ett rederi eller en befälhavare kan straffas i det fall ID-kontrollen inte sker.

ID-kontrollerna ska dock inte gälla på alla färjor utan enbart på de resrutter där det finns skäl att en person vill dölja sin rätta identitet, enligt förslaget. Kravet ska inte heller gälla för den som är under 18 år som reser i sällskap med förälder som kan uppvisa en giltig ID-handling.

Gäller om en vecka

De nya reglerna ska träda i kraft så snart som möjligt, vilket är den 21 november 2015. Eftersom de gäller en förordning kan regeringen själv fatta beslut i frågan och behöver inte ha klartecken från riksdagen. De tillfälliga gränskontroller som nu har införts ska gälla i tio dagar, till och med den 21 november. De kan dock förlängas med 20 dagar i taget om regeringen och myndigheterna gör bedömning att det krävs för ordning och säkerhet.

Forrige artikel Nya lån finansierar flyktingstöd till kommuner Nya lån finansierar flyktingstöd till kommuner Næste artikel Militärt samarbete i skarpa lägen ska granskas Militärt samarbete i skarpa lägen ska granskas
Här är vårens riksdagsvikarier

Här är vårens riksdagsvikarier

ERSÄTTARE. Under våren är flera av de ordinarie riksdagsledamöterna lediga. Bland vikarierna finns bland annat tre tidigare riksdagsledamöter och Annie Lööfs förra pressekreterare.