Nytt förslag slopar roaming på EU-resa

SURF. EU:s mobilkunder kommer att kunna ringa, sms:a och surfa utan extra avgifter när de vistas i andra EU-länder.

Det blir effekten sedan EU-kommissionen nu har lagt fram ett nytt förslag för att slopa roamingavgifter. Ministerrådet och EU-parlamentet har tidigare enats om att få bort de extra avgifter som telebolag tar ut när man använder mobiltelefonen under resan i ett annat EU-land. Det förslag med detaljregler som kommissionen presenterade nyligen fick kritik för att det begränsade möjligheten att ringa och surfa utan extra kostnad inom EU. Det gällde bland annat planerna på att sätta ett tak på 90 dagars fri roaming om året. Därför drog kommissionen tillbaka det och nu har ett nytt förslag lagts fram.

Kommissionens förslag innebär att det inte ska finnas några begränsningar, vare sig i antal dagar eller i trafikmängd, för den som ringer, sms:ar eller surfar under en tillfällig vistelse i ett annat EU-land. Men för att undvika missbruk ska operatörerna kunna kontrollera användningen och lägga på en liten avgift. Ett sådant beslut från operatören ska dock kunna överklagas.

Det nya förslaget väntas bli antaget i mitten av december och därmed kan roamingavgifterna slopas från och med den 15 juni 2017.

Login