Nya regler för ministrar testas – Lind föräldraledig

MINISTERVILLKOR. Förra årets regeländring testas i praktiken för första gången när en statssekreterare ska hoppa in i en föräldraledig ministers ställe.

Kultur- och demokratiministern Amanda Lind (MP) meddelar via sitt konto på Instagram att hon har fött en dotter. Där skriver hon också att statsministern har beviljat hennes önskemål om delvis föräldraledighet de första månaderna. Vilket blir fram till mitten av november. 

Under tiden kommer hon att ersättas av sin statssekreterare Helene Öberg (MP). 

– Det skiljer sig inte så mycket från det jag gör annars som statssekreterare. I den rollen kliver man in och ersätter statsrådet när det finns flera möten eller fler medieförfrågningar än vad statsrådet hinner med själv. Det gör jag i högre utsträckning nu, säger Öberg till Dagens media. 

Ingen ersätter Öberg

Det finns inga uppgifter om att någon ska ersätta Öberg som statssekreterare. Hon förklarar att “ett gäng sakkunniga och enhetschefer” kommer hjälpas åt under tiden på kulturdepartementet. 

Öberg kommer rapportera till Amanda Lind under tiden och Lind kommer fortsatt ha det ansvar som faller på en minister. Öberg kommer inte närvara vid regeringssammanträdena. Där finns istället andra ersättare.  

Avdrag på lönen

Detta är första gången som ett statsråd är föräldraledigt sedan regeringen tog fram nya regler kring ledighet. Reglerna innebär att en minister får vara frånvarande, om statsministern godkänner det. Då görs också ett avdrag på tio procent på ministerns lön varje dag denna är frånvarande.  

Reglerna baseras på Sten Heckschers statliga utredning från år 2016. Förra året trädde den nya lagen om föräldraledighet i kraft. 

– Nu ska vi testa det i skarpt läge, säger Helene Öberg till Dagens media om de nya reglerna. 

Alltid i tjänst

Om Amanda Lind är frånvarande en månad får hon då ut 125 100 kronor i månadslön. Tidigare innebar föräldraledighet ett löneavdrag. Men nu har de samma villkor som andra statstjänstemän gällande föräldraförsäkringen, 90 procent av lönen utan tak. 

 

Undantaget för ministrarna är dock att det inte är en rättighet för dem att vara föräldralediga. De behöver statsministerns tillstånd samt att en minister förväntas vara i tjänst jämt. 

Vikarierande minister i Finland

I Norge har man haft denna möjlighet sedan år 2013, då finns oftast en vikarierande minister. Den ordinarie har då inget konstitutionellt ansvar. I Finland och Danmark har man vid en ministers föräldraledighet utsett en ny minister alternativt fördelat portföljen över andra ministrar under ledigheten. I Danmark kan en misstroendeförklaring riktas från folketinget mot en föräldraledig minister. 

 
 
 
 
 
Visa det här inlägget på Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

I fredags fick jag den bästa födelsedagspresenten man kan tänka sig, när vår dotter kom till världen. Vi mår alla bra och jag vill tacka personalen på Sundsvalls BB för ett mycket fint bemötande i en stor stund. Jag är stolt över att vara del av en feministisk regering där det är självklart att även ministrar kan skaffa barn och familj. Jag har från början haft bra samtal med statsministern som i linje med vad jag önskat beviljat mig delvis frånvaro för att ta hand om vår nya familjemedlem de första månaderna. Jag kommer fortsätta vara departementschef och kultur- och demokratiminister, och kommer precis som vanligt att ersättas av min statssekreterare vid de tillfällen då jag inte kan närvara. Tiden med en nyfött barn är mycket speciell och nu ligger fokus på att lära känna denna nya lilla familjemedlem. Samtidigt fortsätter kampen för att alla våra barn ska få växa upp i en bättre värld. Livets mirakel. ✨

Ett inlägg delat av Amanda Lind (@amandalind__)

Beslutskedja: Översyn av möjligheterna till föräldraledighet för statsråd

4/9
2015
2/11
2015
16/3
2016
29/11
2016
23/1
2017
23/1
2017
22/2
2018
23/2
2018
20/3
2018
14/5
2018
23/5
2018
9/8
2019

Forrige artikel EU-ministern sågar systemet med spetskandidater EU-ministern sågar systemet med spetskandidater Næste artikel MP under spärren i ny mätning MP under spärren i ny mätning
(S)vetsaren som lyckats få egen majoritet

(S)vetsaren som lyckats få egen majoritet

INTERVJU. Han är en socialdemokratisk svetsare med bakgrund i IF Metall som lyckats nå ett väljarstöd som Stefan Löfven bara kan drömma om. I Mathias Lindquists Munkfors har Socialdemokraterna över 60 procent.