Ny runda mellan Macron och Le Pen i Frankrike

FRANSKA RÖSTER. Nationalistledaren Marine Le Pen försöker fiska efter röster i kölvattnet av Gula västarna. Det verkar bli ett tätt lopp mellan Nationell samling och president Macrons parti i Frankrikes europaparlamentsval.

För två år sedan vann Emmanuel Macron över nationalisten Marine Le Pen i det franska presidentvalet. Nu fortsätter deras kamp i EU-valet.
För två år sedan vann Emmanuel Macron över nationalisten Marine Le Pen i det franska presidentvalet. Nu fortsätter deras kamp i EU-valet.Foto: Benoit Tessier / Reuters / Ritzau Scanpix

Av: Thomas Lauritzen

De flesta andra partierna kommer bara att vara åskådare den 26 maj när president Macrons regeringsparti och Marine Le Pens nationalister strider om att vinna det franska europaparlamentsvalet. 

– Den viktigaste matchen som utkämpas i Frankrike inför valet står mellan Emmanuel Macrons parti, La République En Marche, och högerextremisterna i Nationell samling, säger Philippe Ricard, assisterande utrikesredaktör vid den franska dagstidningen Le Monde i Paris. 

Han hänvisar till att de två partierna i alla opinionsundersökningar ligger tätt inpå varandra, båda med 20 procent av rösterna, medan resterande partier ligger väsentligt lägre.

Det blir nästan som ännu en runda i det franska presidentvalet för två år sedan då Le Pen förlorade mot Macron. Läget är i princip oförändrat sedan Macrons seger för två år sedan. Det här europaparlamentsvalet blir en förlängning av den striden.

Philippe Ricard
assisterande utrikesredaktör, Le Monde

– Det blir nästan som ännu en runda i det franska presidentvalet för två år sedan då Le Pen förlorade mot Macron. Läget är i princip oförändrat sedan Macrons seger för två år sedan. Det här europaparlamentsvalet blir också en förlängning av den striden, säger han. 

– President Macron framställer det som att det har uppstått en kamp mellan EU-anhängare på ena sidan och EU-skeptiska ”suveränister” på den andra, säger Ricard. 

– Men de andra partierna försöker från sin sida att göra europaparlamentsvalet till en slags folkomröstning för eller emot Emmanuel Macron.

Även om migration också kan bli ett viktigt ämne så ser Philippe Ricard den ekonomiska politiken och särskilt frågan om social ojämlikhet som den mest dominerande efter många månaders demonstrationer inspirerade av proteströrelsen de Gula västarna. 

– Frågor som köpkraft och social ojämlikhet kan bli ett av valets viktigaste ämnen här i kölvattnet av de Gula västarna, säger han.

Artikeln är översatt från altinget.dk.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00