Ny kapten ska få Piratpartiets skuta på rätt köl igen

INTERVJU. Piraterna har seglat iväg från den politiska kartans centrum. Den nya partiledarens taktik är bland annat att satsa på kommunvalen.

Foto: Hamid Ershad Sarabi
Johan Manell

Det svenska piratpartiets resa kan i mångt och mycket beskrivas som en politisk berg- och dalbana. Det grundades 2006. Bara tre år senare lyckades partiet ta sig in i Europaparlamentet – och det med besked. Med 7,1 procent av rösterna blev partiet femte störst (större än V, C och KD) och fick två mandat i parlamentet. 

Men fem år senare halkade partiet ur igen och sedan dess har Piratpartiet inte varit i närheten av succésiffrorna från 2009.

– Efter att vi åkte ur EU-parlamentet 2014 föll partiet lite samman. Sedan 2015 har vi jobbat för att bygga upp partiet igen men vi var inte riktigt redo i valen 2018 och 2019, säger Katarina Stensson, partiledare till Altinget.

Fler medlemmar

Stensson valdes nyligen till partiledare i Piratpartiet (PP). Hon tar över ett parti som har ett stukat självförtroende efter att inte lyckats återupprepa succén från 2009.

Fakta

Katarina Stensson

Ålder 31 år
Född Örebro
Bor 
Stockholm
Utbildning 
Civilingenjör teknisk fysik, Licentiatexamen i fysik
Medlem i partiet sedan 2014
Tidigare uppdrag 
Vice partiledare 2018-19, partistyrelsemedlem 2017-18

Det är framför allt två organisatoriska delar som Stensson nu vill sätta fokus på. Dels att få upp medlemsantalet, dels att förbättra kommunikationen.  

– Vi har en tendens att vara lite tekniknördiga hela bunten vilket innebär att vi ibland kanske förutsätter att andra tar till sig logiska argument på det sätt vi gör men så är det inte alltid, säger Stensson.

Ideellt arbete

De som är engagerade i partiet är inte engagerade för att de vill sitta på en stol i riksdagen. De är engagerade för att de ser att det finns problem i samhället som vi måste lösa. Hur det löses spelar mindre roll i sig.

Katarina Stensson, partiledare
Om att det inte bara är framgång i val som räknas för Piratpartiet.

Utan partistöd får partiet förlita sig till privata donationer. Alla i partistyrelsen arbetar ideellt. Katarina Stensson, som har forskat inom fysik, går därför en kompletterande lärarutbildning, parallellt med partiledaruppdraget.

Hon menar att PP har en stor potential eftersom partiets hjärtfrågor är aktuella i debatten. Det handlar om automatisering, digitalisering och AI men också hur man ska göra för att undvika offentliga IT-haverier.

– Det finns jättemånga frågor nu som är helt centrala för oss och där vi har kunskap och svar som andra partier inte har. Så det handlar om att vi måste bli bättre på att berätta om det här, säger Stensson.

Kommunsatsning

För att åter hamna på den politiska kartan kommer partiet i nästa val också satsa på kommunerna.

– Om man ser historiskt så har de flesta nya partier först kommit in i kommuner, sedan kanske landsting och sedan antingen riksdagen eller EU. Vi har ju tagit en lite annan väg. Men jag tror att vi kanske också behöver ta den vägen, säger Stensson.

– Vi kommer helt klart ställa upp i kommuner sen får vi se hur många det blir.

Val inte allt

Samtidigt säger Stensson att det viktigaste för partiet inte nödvändigtvis är att vinna val, eller bli representerade i olika församlingar.

– Det primära målet är att få igenom vår politik. Det är klart att det kanske enklast görs om vi har representation. Men det är minst lika viktigt att lyfta de här frågorna, säger hon och fortsätter:

– De som är engagerade i partiet är inte engagerade för att de vill sitta på en stol i riksdagen. De är engagerade för att de ser att det finns problem i samhället som vi måste lösa. Hur det löses spelar mindre roll i sig.

Så parallellt med att bygga upp organisationen för att försöka vinna väljare i nästa allmänna val ska partiet försöka övertala beslutsfattare att fatta beslut som Piratpartiet stödjer samt att få media att sätta press på beslutsfattare i de digitala frågorna.

Läs också

Nämnda personer

Katarina Stensson

Partiledare Piratpartiet
Licentiat i teknisk fysik (KTH 2018)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00