Analys av 
Sanna Rayman

Nu börjar Johan Pehrsons eldprov

I takt med att det blir tydligt vilka kandidater från vilka listor som nu äntrar riksdagen för Liberalernas räkning, så kommer vi också få en allt klarare bild av exakt hur besvärligt livet kommer att bli för Johan Pehrson.

<b></b>Det verkliga eldprovet kommer nu, när partiet ska förmås gå i takt med det regeringssamarbete som L har valt.&nbsp;Visst, han höll partiet kvar i riksdagen, men nu väntar uppgiften att domptera ett splittrat L.&nbsp;
Det verkliga eldprovet kommer nu, när partiet ska förmås gå i takt med det regeringssamarbete som L har valt. Visst, han höll partiet kvar i riksdagen, men nu väntar uppgiften att domptera ett splittrat L. Foto: Christine Olsson/TT
Sanna Rayman

– Vi var nere för räkning, vi har haft en tuff mandatperiod, men vi kom igen, sade Johan Pehrson när han höll tal till sitt parti på valkvällen. 

I det har han rätt. Det har inte varit någon enkel mandatperiod för Liberalerna. Nyamko Sabuni lyckades aldrig ena partiet och bottenkänningen var svår när partiet var nere och vände på strax över två procent i april. Och visst har det vänt upp under Johan Pehrsons korta tid vid rodret, men inte heller under hans korta tid som partiledare kan man hävda att det inom L har rått någon vidare borgfred. Även om stridsyxorna blev lite mindre synliga under en tid, så grävdes de aldrig ner helt.

Smekmånad med korv och intern ilska

Pehrson har fått hantera samma slitningar som Sabuni och efter några veckor av hjälplig smekmånad med korvätande och folklig fika fick även han smaka på den liberala ilska som alltjämt gror i partiet.

I samma stund som det blev känt att L-företrädare från näringsutskottet skulle delta i en gemensam bussturné med M, KD, och SD fick Pehrson ett internt uppror på halsen och fick gå ut och avfärda att en resa med en logo-försedd buss på intet sätt kunde anses vara "en kampanj". Ytterligare några dagar senare försäkrade han i GP att han själv aldrig skulle åka buss med Jimmie Åkesson och gjorde på så vis klart att när det gäller bussturer går Liberalernas röda linje någonstans mellan partiledaren och den energipolitiska talespersonen.

Tappat åt båda håll

Svårigheterna för Pehrson under valrörelsens sista tid har varit samma som de svårigheter som kommer att möta honom under den kommande mandatperioden. Det syns inte minst i det faktum att  Liberalerna har tappat väljare åt båda hållen och, åtminstone i skrivande stund, landar på ett resultat som ligger under de toppnoteringar som Pehrson har haft under våren, då partiet stundtals faktiskt har legat över 5 procent. 

För de borgerliga väljare som förvisso säkert har uppskattat att Liberalerna har rört sig tillbaka högerut så var de konvulsioner som uppstod i samband med bussturnén en påminnelse om det svek man uppfattade att Januariavtalet var. Varje gång den här sortens bråk bubblat fram inom L kan man vara säker på att L har tappat potentiella borgerliga stödröster.

Samtidigt har L tappat även åt andra hållet, till C. I valrörelsen har flera välkända Liberaler, Bengt Westerberg inte minst, berättat offentligt att de istället valt att rösta C, i besvikelsen över att L stod i begrepp att ge SD inflytande. Det svider förstås. 

Identitetskrisen fortsätter

Den identitetskris som de här två väljarströmmarna utgör kommer att fortsätta. I takt med att det blir tydligt vilka kandidater från vilka listor som nu äntrar riksdagen för Liberalernas räkning, så kommer vi också få en allt klarare bild av exakt hur besvärligt livet kommer att bli för Johan Pehrson. En av många partiföreträdare som inför valet har befunnit sig på valbar plats är Stockholmsliberalen Anna Starbrink, som har varit en av flera kritiker av det vägval som partiet gjort.

När allt kommer omkring så var kanske inte Johan Pehrsons eldprov att få partiet in i riksdagen.

Det verkliga eldprovet kommer nu, när partiet ska förmås gå i takt med det (regerings)samarbete som L har valt.

Visst, han höll partiet kvar i riksdagen, men nu väntar uppgiften att domptera ett splittrat L.

Eller som det brukar heta: ”Lycka till!".

Nämnda personer

Johan Pehrson

Partiledare Liberalerna, arbetsmarknads- och integrationsminister
Jur. kand (Uppsala uni., 1996)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00